Fler Glasgowglimtar

Glasgows tunnelbana är en förtjusande liten sak som går i två parallella tunnlar i en 10,5 km lång ringlinje med 15 hållplatser. Ett varv tar 24 minuter, om man nu skulle vilja åka hela. Tunnlarna är mycket små, genomsnittsdiametern är 3,4 m. På de stationer där tågen går från samma perrong åt båda hållen blir det inte mycket plats för just perrong. Som tur är verkar det aldrig vara särskilt mycket folk på just de stationerna. Litenheten gör att den verkar fungera mest som ett komplement till annan trafik. Men billig och söt är den! 1.20 pund för enkelresan, 3.50 för en dagsbiljett. Den invigdes för resten redan 1897 och körde med gamla trävagnar ända tills 1980.

subway1729a

Med mitt dagskort åkte jag alltså över till södra sidan stan för att bättre försöka förstå staden och dess historia. Från en blomstrande varvs- och industristad med stor fattig arbetarbefolkning, på 30-talet hade själva staden Glasgow dubbelt så många invånare som idag, till ett modernt finans- shopping- och utbildningscentrum. Vilket förstås innebär en del bjärta kontraster. Förfallna industriruiner och  nya stolta ultramoderna skrytbyggnader nästan sida vid sida. Stod på gammal varvsmark vid floden Clyde i Govan vid gamla järnvägsspår från ingenstans till ingenstans och tittade på ett gigantiskt museibygge i ett dockområde en bit längre bort. Parksofforna som placerats ut längs flodbanken  var samtliga antingen sönderslagna eller uppbrända, bara betongfundamenten fanns kvar. Köpcentrat bestod enbart av lågprisbutiker och en spelhall. Jag spanade in tre olika lokaler som erbjöd verksamhet för arbetslösa. Jag passerade även ett antal personer som verkade bortom sådan verksamhet. Jag gick inte på den lokala puben men köpte däremot några skruvar till Mellan i en av lågprisbutikerna. Tittade också in i ett par av second handbutikerna och kunde konstatera att där kunde man inte fynda några Diorplagg.

I Kinning Park såg jag inte ens någon second riktig hand-butik. Skolan och en av de två pubarna på huvudgatan var nedlagda, men ålderdomshemmet såg nytt och modernt ut. Mattbutiken sålde pyttsmå mattstumpar, fyra för ett pund kunde man få och kanske lappa sina slitna heltäckningar med. Caféerna var två och hade inte bytt inredning de senaste 50-åren, eller kanske snarare saknat just inredning lika länge.

Men i West End trängs välmående studenter på gator och lattekaféer. På kvällarna dras de till det välutvecklade bar- och klubblivet. Har svårt att tänka mig att det någonstans i Europa finns en universitetsstad som erbjuder sina studenter så många festarförmåner. Jag fick Mellan att lösa ut sitt ”yellow card” på närmsta baren, det ger henne 35 p rabatt på en redan hyfsat billig pint. Det finns å andra sidan barer som inte tar mer än 35 för en pint. Vi hittade inga sådana, tyckte ett pund på Capitol var ganska hyfsat.

Glasgows musikscen ska man förstås inte heller glömma. Vi kom inte längre än till Box, en öppen scen för osignade artister. Det räckte bra för två kvällar. Många Glasvegas-wannabes, några riktigt bra.

Pojkarna i publiken var söta. Den typiske indiepojken i Glasgow har spindeljeans, converse, t-shirt och rutig skjorta, alltid rutig skjorta. Frisyren är utstuderad; bak ganska kortklippt så han bara får till ett litet rufs, typ nyvaket småbarn, fram betydligt längre, och det är där konsten sitter; håret ska vara klippt så det går att blåsa och forma framåt till en fluffig ram kring ansiktet – och sedan ligga kvar där med hjälp av litervis med hårspray men ändå se alldeles mjuk och fluffigt ut.

Det finns knappast någon flickmotsvarighet som är lika enhetlig och utstuderad. Alternativflickorna har jeans eller korta kjolar, tjocka strumpbyxor och fynd från second handbutikerna ovanpå. Men i utelivet dominerar smaklösheten och vulgariteten. Mer paljetter och bara ben än någon (?) vill se på en kväll.

Åt gjorde vi mycket. Riktigt billig pubmat, gigantiska portioner chips&cheese på nattöppna snabbmatställen och en utmärkt födelsedagspaella på indiskägd spansk krog. Nej, hon fyller inte år riktigt ännu.

Annonser

3 svar to “Fler Glasgowglimtar”

 1. Evis Says:

  Låter som ett ställe värt att besöka.

 2. cruella Says:

  Ååååh, ALLT låter i min smak:-)

 3. Annaa Mattsson Says:

  Evis; absolut! Finns dessutom en riktigt bra tygaffär med god sortering av både ull och lin.

  Cruella; på något sätt anade jag det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: