Ett osentimentalt besök

På Tesco i Glasgow kunde man köpa lågenergilampor två för ett pund. Det tycker jag är en bra idé. Sänka priset rejält för att inte konsumenterna ska bli för upprörda när de vanliga lamporna inte finns längre. Lustigt nog tyckte både Mellan och jag att lågenergilampan som vi satte i hennes plafond gav ett mildare sken än den tidigare vanliga. Hon har ju inget dagsljus i sitt rum annat än bara framme vid fönstret, men det här ljuset kändes nästan naturligt. Fast bara nästan.

I köket har de inget fönster alls och förstås inte i hallen. Disciplinen är stenhård, lampor är tända precis bara när någon vistas i de utrymmena. Det var jag som glömde hallampan två gånger. De som bor är två polacker, en britt och så Mellan. Hon har snabbt blivit som hon umgåtts. Släcker.

Jadå, hon får dagsljus varje dag. Bor nära universitetet och har föreläsningarna spridda så hon springer ut och in flera gånger om dagen. Om man nu kan använda ordet springa i samma mening som Mellan. Men hon rör sig rätt snabbt i uppförsbackarna. Det är en fin stadsdel, kullen ovanför universitetet. Gammal sliten elegans. Precis som jag gissade i somras har hon inga föreläsningar i själva byggnaden utan i fula moderna hus, men i alla fall alldeles nära.

street403small

504633908,20091006003851,p,400x300,photo1

Bara ett par portar ifrån Mellans hus. Hon har alltså sitt fönster under trappan, därav bristen på dagsljus.

Hälsa på så där kort är väldigt praktiskt tycker jag. I alla fall när man reser ensam, har en begränsad yta att röra sig på och inte träffar några andra. Tittade på stan gjorde vi i somras. Nu kunde vi göra ärenden och så fick jag röra mig lite själv. Man har inte varit i en stad förrän man rört sig själv, tycker jag. Jag hade kunnat titta på lite fler ställen om jag haft någon dag till. Men jag är å andra sidan dålig på att titta på ställen i Stockholm och Göteborg också. Utställningar t ex.

Jag hade förstås kunnat hjälpa till med gardinstången om jag haft en dag till. Eller tvättat. Men någon gång ska man skruva i sina första skruvar. Eller gräma sig efter tre månader för att det inte blev gjort. Tvättat har jag egentligen gjort färdigt, det skulle bara vara av ren snällhet.

Diska är de helkass på alla fyra. Känt kollektivmanér. Torka vatten från badrumsgolvet också. Tur jag inte är en petmamma. Nu frågade jag bara lite diskret efter en skurtrasa eller liknande.

Jo, det skulle jag nog gjort om jag stannat en dag till. Gått till en poundshop och köpt nån trasa särskilt till badrumsgolvet.

Fast diskborstar köpte jag. Två skära av billigaste Ikeasort. Och jag hjälpte henne begripa kopieringsapparaten på studentkåren. (Hon kan inte ordet kår, på svenska alltså.)

Hon klär sig mer vältänkt än de flesta nybörjarstudenterna. Är äldre också. De minsta har inte ens fyllt sjutton, hur nu det kan gå till. Brittiska inte ens fyllt 17-åringar är väldigt små. Hon har ett volangtema på de nya kjolarna. Svårbeskrivet. Jag hade ingen kamera med mig. Bilderna på gatan har jag plockat på nätet.

Kan väl sammanfatta besöket som väldigt osentimentalt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: