Äntligen reaktioner på jeanssnusket!

Äntligen vaknade några experter och sa ifrån om det där med jeansen som inte skulle tvättas. 1. Att jeansen inte blir rena av att ligga i frysen, det är bara eventuella skadeinsekter som dör. (Dessutom går det faktiskt lättare att skrapa bort en del ytliga fläckar på ett fryst plagg, tuggummi inte minst, men det är en annan sak än att hela plagget blir rent.) 2. Att det otvättade tyget kan innehålla skadliga kemikalier och inte är bra för huden. En jeansskapare  har ju dessutom trätt fram och vittnat om bölder i rumpan. Utmärkt!

Jag kan dessutom berätta att jeans som inte tvättas någorlunda ofta lättare går sönder. Tror ingen har nämnt det i dagens nyhetsflöde. Smutsen gör tyget sprödare. Det handlar inte minst om den där sista droppen i byxan. Har sett pojkar indignerat klaga på sina bloggar över att jeansen går sönder runt gylfen efter något år. Jäpp. Det beror sannolikt på två saker; påfrestning och smuts.

Man ska inte tvätta ihjäl sina kläder. Men bomull ”andas” inte bort smutsen i samma utsträckning som ull. Det behöver tvättas. Och allra helst i minst 60 grader för att fibern ska öppna sig och släppa ut smutsen. Moderna tvättmedel sköter den processen kemiskt, men jag tycker det känns bättre om det varma vattnet får göra det. Tvätta inte något förrän det verkligen behövs, fyll maskinerna, använd måttligt med tvättmedel, miljömärkt naturligtvis, strunta i sköljmedlet men kosta på smutsig bomull den temperatur som krävs. Det tror jag är de bästa tvättråden ur miljösynpunkt. Plus att förstås hänga så mycket som möjligt utomhus. Det finns utmärkta ställningar att ha på balkongen.

Annonser

4 svar to “Äntligen reaktioner på jeanssnusket!”

 1. Lena G Says:

  Gött! Och du vet dessutom hur bomull behöver tvättas. Det är det inte många som gör.
  Så jääävla snuskigt. Hur illa måste det inte lukta liksom. Uuh.

 2. Annaa Mattsson Says:

  Lena; just det. Någon jeanssäljare sa till branschens försvar att jeans använder man ju bara under vinterhalvåret, på sommaren är det ändå för varmt och tätt. Vadå?

 3. Lena G Says:

  Haha, just det: vaddå???Å andra sidan kan man ju har de snuskiga jeansen som överdragsbyxor under vintern, med långkalsonger under… Då slipepr man kanske diverse åkommor och dessutom är brallorna välimpregnerade av allt möjligt så de lär ju vara vattentäta. .-)

  Det skumma är att de flesta ”ungdomar” duschar vansinnigt mycket, kanske 2-3 gånger om dagen. Renlighetshysterin clashar rejält med snusktrenden!

 4. Annaa Mattsson Says:

  Lena; konsekvens och ungdom hör inte alltid ihop! Jag umgick en gång i tiden med en man som ansåg att han inte behövde byta lakan eftersom han duschade så ofta. Utan att gå in på detaljer kan jag väl säga så här; det hade han behövt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: