Utför med tigern

Det går utför med den irländska pubindustrin!

Sedan början av 90-talet har det irländska företaget Irish Pub Company levererat färdiga pubkoncept runt hela världen. Över 1 000 ”autentiska irländska pubar”.

Nu talas det om krismöten och inställda betalningar. Blev marknaden möjligtvis mättad? Tröttnade världen på irländska vägskyltar och bilder på frihetshjältar?

Vet inte hur det är i Sverige med IPC-pubar. Den nya Dubliner på Holländaregatan är inredd av ett irländskt företag, det kan vara IPC. Tycker den påminner om baren på Stansted airport i sitt rätt trista standardutförande, så det kan stämma.

Så såg minsann inte den första Dubliner ut! Någon som minns den från 1990, typ? Högt upp på Kungsgatan i Göteborg, synnerligen spartansk inredning med bara jättestora bilder på Dubliners och Dublinmotiv på väggarna. Kändes nytt och avantgardistiskt. Inget överbelastat kitsch&bjäfs av den typ som sedan IPC och andra pubinredare skickat ut över världen. Och som förstås dominerat även nya pubinredningar på hemmaplan under snart två decennier.

Själv föredrar jag den traditionella bonn- eller småstadspuben som den här;

spaceballIMG_2774-1

Foxy John´s i Dingle. Järnaffär i fullt bruk, handlade förnödenheter där så sent som i somras. Finns en bardisk också på andra sidan.

Eller fina Dublinpuben med anor som den här;

474790180_b829d8bac8

Long Hall. Inte en trubadur så långt ögat når om det inte är för att dricka en pint. Men jag hatar att det inte går att få skinksmörgåsar där längre.

 

Annonser

4 svar to “Utför med tigern”

 1. Lotta K Says:

  Å det måste vara därifrån jag minns en jättestor svartvit bild av Brendan Behan?

 2. Annaa Mattsson Says:

  Lotta; ja just det, det var även stora bilder av irländska författare.

 3. Ros Says:

  Åh, vad jag älskade den där puben! Sista året på gymnasiet när jag hatade resten av Göteborg. Du har rätt, den var annorlunda i all sin enkelhet.

  ”Marknaden” har dessvärre ofta dålig smak. Och är dynamisk. Ett under att det irländska konceptet har hållit i sig så länge. Men jag måste försvara McNally´s Designs lite, de som står bakom IPC. De har många duktiga medarbetare och har gjort fullständigt urläckra inredningar, inte minst av barer. Utanför det irländska konceptet alltså. Hoppas det bara är IPC som ligger illa till.

  Long Hall? Mycket vacker gammal inredning, men en typisk after work-bar, inget mer, jag jobbade strax in till. Visst har de kvar ett litet fult smörgåsskåp bakom bardisken.

  Foxy John´s var J&C lyriska över när de besökt Dingle för några år sedan. Om det är samma ställe där man också hyr ut cyklar och där herrtoan bara är en ränna i golvet? C vågade inte kissa där så han smet upp på damtoan.

 4. Annaa Mattsson Says:

  Ros; förstör nu inte min romantiska bild av den irländska bonnpuben! Jag har aldrig varit inne på herrtoan, men jag har fått den beskriven som en vägg med en ränna nedanför. Sitter man på fel ställe, längst ned vid butiksdisken t ex stinker det nåt alldeles förbannat därifrån. Dessutom väljer många att pissa på bakgården i stället. Äldsta hade sitt rumsfönster mot den under några månader, så hon vet. Damtoa finns det egentligen ingen, man får gå en trappa upp och använda ett privat badrum.

  Smörgåsskåpet fanns där sist jag var på Long Hall. Men grillen ovanpå var borta. Och de öppnar inte förrän vid fem. Men så har det väl varit i några år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: