Växer plast i skogen?

Enligt den här undersökningen tror sex av tio svenskar att plast är förnyelsebart medan fyra av tio tror att trä inte är det. Överraskande och oroande är kommentarerna. Ja, det låter ju snurrigt. Är svenskarna så dumma att de tror att plast växer i skogen medan trä framställs på fabriker?

Nja, jag tror inte det är så farligt, jag tror det är själva termen förnyelsebart som ställer till problem. Jag tror att merparten av de sextio procenten tänker på att plasten går att återvinna och göra andra produkter av. De sätter inte termen förnyelsebar i samband med råvaran utan med produkten. Det samma gäller förmodligen trä. Träprodukter lämnar man inte in till återvinning, alltså är materialet inte återvinningsbart. Vilket det å andra sidan är, det går ju utan någon omfattande process att göra nya saker av gammalt trä. Därav de 60 procenten som sa ja.

Men det är nog viktigt när man diskuterar miljöfrågor att ha koll på termerna man använder. På ett möte nyligen ställde en deltagare, representant för en myndighet, frågan vad som avsågs med koldioxidekvivalenter. Jag tror många av oss gick därifrån något brydda. Frågade han för att han faktiskt inte visste eller frågade han för att understryka för den föredragande att man måste vara tydlig, inte räkna med att alla kan även i sammanhang där alla borde vara insatta?

(Koldioxidekvivalent är alltså den gemensamma måttenheten för utsläpp av växthusgaser. Används för att beräkna den sammanlagda effekten av olika växthusgasutsläpp. Det behövs en gemensam måttenhet eftersom växthusgaserna har olika stark förmåga att absorbera och återstråla jordens värmestrålning.)

I alla sammanhang där det förväntas av de närvarande ska vara insatta är det ont om frågor på basnivå. Det gäller även presskonferenser. Journalister, särskilt män, är livrädda för att visa kunskapsblottor för varandra. De tänker att de får ta reda på grundfakta när de kommer hem till redaktionen. Det kan vara rätt tänkt, det kan bli irriterande när dyrbar presskonferenstid tas upp med icke helt relevanta frågor, men det får förstås också till följd att det skrivs och sägs en del felaktigheter och halvsanningar.

Annonser

2 svar to “Växer plast i skogen?”

  1. ullrika Says:

    gissar det här faller under lögnen i statistik?
    🙂

    som man frågar får man svar. osv.

  2. Annaa Mattsson Says:

    Ullrika; precis, det intressanta är att i expertkommentarerna nämner ingen det jag säger. Jag vet som vanligt bäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: