Lindex är inget public service-företag!

Se där, nu är Lindex i blåsväder igen. Lustigt, det verkar som om just Lindex anses vara något slags public service-företag med skyldighet att leverera plagg för alla inriktningar. Alla kläder ska finnas i alla storlekar och när politiskt korrekta flickmammor inte står ut med att deras döttrar börjar se sig om efter behå så är det just Lindex som inte ska tillhandahålla dessa plagg. Finns de just där ska man ropa på bojkott.

Nu är företaget i snålblåsten igen för att de tagit fram en mindre designkollektion i enbart storlekarna S och M. Med motivet att enligt deras egna marknadsanalyser – som torde vara rätt tillförlitliga – så säljer den här typen av plagg mest i de storlekarna.

Bojkott! Ropar åter konsumenter, utan att ens ha varit ute och tagit sig en titt på kollektionen. Utan att reflektera över om just det här är plagg för storlek 48.

Jäpp, jag är ofta kritisk mot att det är svårt att hitta kläder som sitter ok på t ex kvinnor som har bröst. Men då är det framförallt skärningar och mönsterkonstruktion jag är kritisk mot. Likriktningen som innebär att det flera säsonger i rad kan vara svårt att hitta plagg som inte är avskurna någonstans i bysthöjd; rakt över, strax ovanför eller precis under kan vara lika illa, särskilt som dessa punkter inte infinner sig på exakt samma ställe på alla kroppar. Eller plagg som är skurna helt platt framtill, utan minsta brösthänsyn. Där hjälper inte storlekarna.

Alla kroppsformer och storlekar fungerar inte i alla plagg. Därför tycker jag också det är galet av Lindex att hänvisa dem som har ”större storlekar” till deras särskilda kollektion för just större storlekar ”i vidare modeller”. Tack, jag har sett tälten. Är man riktigt fet fungerar till slut bara tält, men de flesta lite större kroppar ser faktiskt bara ännu större ut i tält, särskilt tält med rynkor.

Min egen slutsats utan att ha sett den kritiserade kollektionen är att den förmodligen även skulle fungerat i storlek L, att tänket har varit lite för snålt. Men att det naturligtvis står ett privat företag som Lindex fullständigt fritt att göra en kollektion för en viss målgrupp.

Och att det viktigaste är att göra kläder för kroppar som de ser ut, i stället för det som de flesta svenska designers för tillfället ägnar sig åt, göra kläder för långsmala kroppar utan former.

Annonser

5 svar to “Lindex är inget public service-företag!”

 1. cruella Says:

  Blir kul att se om kläderna går åt då, eftersom det alltid hänger förbannat många S kvar på galgarna i alla affärer…

 2. Annaa Mattsson Says:

  Cruella; ja, så är det ju, för att inte tala om XS.

  Men Lindex S är större än många andras, de följer standardmått och anser att S är 36 upp mot 38 och M är 40 upp mot 42. När de använder sig av sådana storlekar, det gör de väl sällan.

  Finns ju åtskilliga tillverkare som anser att S är 36, M 38 och tja sen inte bryr sig så mycket om resten…

 3. cruella Says:

  Jamen just ja! Kanske ska gå dit och klämma in mig i ett designfodral då. För jag har ju liksom oftast 41.

 4. Lotten Says:

  Med tanke på att de flesta kedjor numera har kollektioner för lite storväxta (Generous heter den väl inom Lindex och XLNT på KappAhl) utan att någon som drar XS ropar bojkott så är det lite absurt.
  Jag har märkt att jag t.ex. på KappAhl numera kan ha S istället för M, och det beror inte på att jag blivit mindre…

 5. Annaa Mattsson Says:

  Cruella; just det!

  Lotten; ja visst. Helt annorlunda vore det ju om Lindex bestämde sig för att hela deras sortiment skulle sluta vid storlek M.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: