Rörelsen luktar unket

Släpar ständigt efter här för att jag ständigt skriver om nånting annat än det jag tänkt.

T ex har jag inte skrivit att jag var på Socialistiskt Forum i helgen. Gjorde ett inhopp och pratade några minuter på ett seminarium. Budkavle för gemensam välfärd, ett samarbete mellan olika rörelser för just bevarande och utvecklande av välfärden. Folkrörelsesamarbete är vackert.

Socialistiskt forum består av en massa seminarier, arrangerade av gammal och ny vänster. Mycket rörelse, mycket radikal socialdemokrati och fackföreningsrörelse, men också som sagt en hel del gammalvänster. Framför mig när jag lyssnade på fin kvinnokörsång satt en gammal vitnande och hopskrumpen fd kommunistledare, han som rönt störts aktning hos politiker från alla andra partier. Nu snart 92 år.

Stilstudier? Rutan skulle ha gillat körens dresscode, rött och svart i personlig blandning, hon som hade ett linne med spetsar på hade hängt en sjal över axlarna.

Även för övrigt är stilen på såna där tillställningar ledigt avspänd men genomgående proper och rätt enhetlig. Inte så mycket alternativ för alternativens skull. Men tillräckligt i visst avseende; jag noterade att det blev lite unket efter ett tag. Vännen J som kom några timmar efter mig noterade det samma, då hade unktemperaturen stigit några grader över det uthärdliga.

Och jag vet var unket kommer ifrån, nä, det är inte från själva de röda fanorna, det är inte de äldre herrarna i fackföreningsrörelsen, inte de yngre heller, det kommer uteslutande från den sk alternativrörelsen. Jag har varit i den i snart tre decennier så jag vet att den har en allvarlig tendens att lukta av gammalt otvättat unk.

Jag har faktiskt aldrig riktigt kommit på varför. Man måste väl kunna förändra världen i rena kläder? I alla fall någorlunda. För jag tror inte det är kropparna det handlar om, inte speciella utdunstningar av kålrot och kikärter heller, utan framförallt kläderna. Men jag vet faktiskt inte.

 

5 svar to “Rörelsen luktar unket”

 1. Rutan Says:

  Det är second hand-doften som kommer fram.

 2. Annaa Mattsson Says:

  Rutan; japp. Sen är det ju så också att om man har på sig kläder riktigt länge och sen proppar maskinen fullt och tvättar i för låg temperatur så går inte unklukten ur. Det känns i torkrum i tvättstugor ibland. En del i rörelsen bor i unkna stugor också. Även i Stockholmstrakten.

 3. Evis Says:

  Där kände jag mig nästan lite orolig ett tag, för vi kör _mycket_ välfyllda maskiner. Dock på rätt temperatur och vi har int eklädrena i en evighet innan heller. Jag tror att en orsak till unkenlukt är för dåliga torkmöjligheter, barnens kläder luktar ibland lite halvsurt när de kommr från fadern för att kläderna torkar för långsamt i deras tvättstuga i huset.

 4. Annaa Mattsson Says:

  Evis; men är det inte en annan lukt? Den lite halvsura som uppstår när kläder fått torka i en för dåligt uppvärmd villakällare?

 5. Evis Says:

  Jupp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: