Julen är ju tänkt att vara trevlig

Hem kom de flickorna med samma tub. Verkade haft det trevligt. Gav sig på julmaten med stor frenesi. Så nu är all tzazikin och halva den rökta fisken slut. Tur jag gav mig in på den där extra färden på julafton för att få tag på rökt sik.

Ska jag utfästa något löfte till kommande jular så är det att handla julmaten lite tidigare. Bara lite. T ex den 22 december i stället för på kvällen den 23. Så marginalerna blir lite bredare för de där utfärderna.

Hade inte tänkt på att det är söndag i morgon också. Tredje dag fortsättning alltså. Mastigt. Julalkoholen är i det närmaste slut. Bara Äldstas utvalda ciderflaskor som står odruckna. Tung engelsk sort. Steget var för stort att 1. dricka alkohol till mat 2. dricka alkohol här hemma.

Rea! Har Mellan signalerat om dagen. Undrar om hon inte borde ha varit uppe vid två då.

Skulle visat bilder på tomten. Men de blev för dåliga. Det kanske är något att ägna dagen åt, att försöka fatta varför min kamera börjat att konsekvent överexponera, både med och utan blixt.

Påsarna med julklappspapper får stå kvar tills alla samlat ihop sina saker ordentligt. Något kan ha slunkit i skräpet av misstag. Olika vanor finns vid julklappsöppnande, det syns alldeles tydligt i bloggarna. Här delar vi ut alla i lagom takt med lite småprat från tomten och uppläsande av Mellans versar – däremot ingen gemensam gissning. När tomten har gått försjunker alla i sin hög och tittar bara på när det är något extra spännande som öppnas.  Det där försjunkandet framför sin hög har ett särskilt värde, den där stunden med ”bara jag och mina oöppnade paket”. Vilket förstås kan vara svårt att förstå för den som har vanan att allt öppnande ska ske offentligt, alla klappar hållas upp och visas runt, en i taget.

Har inte läst något om kontroverser, men jag är övertygad om att det på julafton satt ingifta släktmedlemmar både där och var och bet ihop tänderna över seder de inte kände sig bekväma med. Någon som tyckte det var rent vulgärt med det där individuella uppackandet, någon annan som tyckte hela glädjen förtogs över allt visande och rundskickande och all oändlig tid det tog, någon tredje som kände sig riktig dum när han måste visa tomten vad han fått.

Här var vi ju ingen extra till jul. Ingen att ens bråka om sillassietterna med. De användes alla till uppläggning. Men jag tror det är viktigt att vara lite lyhörd och en liten smula kompromissvillig. Förklara hur just ”vi” brukar göra och kanske rent av varför, om det går, inte göra sig  bred och säga att så här gör vi och det har vi alltid gjort och alla andra sätt är fel.

Ge helt enkelt en sillassiett till den som vill ha. Hitta på lite nya varianter på julklapparna om det är uppenbart att några nytillkomna inte trivs. Låt inte en person komma dragande med sin släkts traditioner och kräva att allt ska göras efter hennes huvud. Och så vidare.

Julen är ju tänkt att vara trevlig, för så många som möjligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: