Svenskt och irländskt och tömda askar

Nu förundras en massa människor tydligen över plusgraden i Stockholm. Det skulle ju bli kallt! Jäpp. Sedan. Imorgon. Allt är precis som prognoserna sagt. Först plusgrader, sedan kallt. Läs och lyssna på prognoserna i stället för att oja och undra!

Själv inser jag att jag måste ta mig ut en sväng idag. Imorgon blir det väl omöjligt för halkan. Som följer när tö efterträds av kyla.

Fnissar lite åt Dingles nyhetssajt där det framgår att befolkningen, ovan vid kyla, tror att det blir halare på de snöfria vägarna för varje grad temperaturen faller under noll. Är man inte van är det nog naturligt att tänka så. ”Oj, är det så här halt vid minus tre är, hur ska det då inte bli vid minus nio!”

Tycker kerryborna är mer förlåtna än svenskar som aldrig tycks kunna förstå att väder kan skifta. ”Men det var ju kallt igår!”

Igår bestämde jag mig till slut för att dra ut i kvällen. En stund på ett bullrigt och helgvänligt Torget med M. Sedan mötte vi Äldsta med sällskap på O´Connells. Självklart. Vart går irländare i exil (kompisens pojkvän) och svenskor på jullov från Irland om inte på en irländsk pub? Pojkvännen jobbar på en annan irländsk bar i Stockholm. Som gör reklam på sin hemsida om att större delen av personalen är irländsk. Lögn.  T är enda irländaren. . Ägarna är turkar och resten av personalen framförallt australisk. Enligt T kryllar det av australier i Stockholm. Så till den grad att svenskar är övertygade om att det är australierna som är irländare, inte T med sin mycket distinkta irländska accent, eftersom det är den engelskan de är vana att höra på barerna i stan. T tycker inte det gör så mycket, han får del av dricksen ändå. Svenskar är frikostliga med dricks på irländska barer för de tycker det är så trevligt med riktiga irländare. Australier är de inte alls lika förtjusta i.

Ägarna är som sagt turkar, de gjorde sitt första studiebesök i Dublin i höstas efter 16 år men tyckte inte det irländska barlivet var mycket att ha. Vi gissade att de inte uppförde sig svenskt och därför fick det tråkigt. Svenskar på Irlandsbesök är ju övertygade om att alla irländare är jättetrevliga och kastar sig därför över dem och börjar prata och tjoa. Irländare gillar, som de flesta, att bli pratade med och har man väl satt igång dem har de svårt att sluta, så blir det precis så trevligt som man väntat sig.  Hade svenskarna däremot gjort som de brukar göra hemma, bara pratat med varandra, så hade det blivit mycket tråkigare. Irländare i allmänhet är nämligen inte ett dugg mer spontana än några andra och dessutom rätt turisttrötta.

T är lite lustig, han är uppväxt på en irländsk bar, och är så präglad av det  att han lätt faller in i yrkesrollen även privat och låter som en gammal garvad artigt väloljad bartender. Han saknade förstås Wren´s Day. Förra året gick han bland musikerna i första ledet, det är en stor ära och ynnest. Nästa år är han nog tillbaka. De börjar få ordning på framtidsplanerna nu. Roligt för Äldsta också om bästa kompisen börjar college där borta.

Sen åkte vi nattbussen hem och åt rester och tömde chokladaskar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: