Obitter årsslutsnostalgi

Strax innan sju kom vi i säng i morse, de sista av oss. Inget festande alls, nejdå, vi startade med att sortera oss igenom flickornas smycken, övergick till saker i Äldstas rum och avslutade med stora fotogenomgången.

Det hela skedde tillsammans med ett kalendermarathon. Först hela Mysteriet på Greveholm och sedan andra delen av Karusellerna sover. Nostalgitripp är bara förnamnet! Bästa julkalendrarna tillsammans med en bildrapsodi över 20 år, det är inga dåliga grejer natten till nyårsafton. Det hela förstärktes också av högläsning ur Äldstas påtvingade helgdagbok från lågstadiet. Det var först på våren i trean som hon blev riktigt obstinat och vägrade skriva något annat än ”i helgen gjorde vi inget särskilt” så det blev en del minnesglimtar. Resor till Uddevalla, de var rätt så många, besök på Sjöfartsmuseet, de blev färre, restaurangbesök, de var regelbundna. Ibland önskar jag att jag skulle kunna dimpa ned bara en liten stund i olika episoder under livet. Bara en liten liten stund för att komma ihåg hur det var. Nu kändes det nästan som vi gjorde det.

Flickorna hängde som vanligt upp sig på frisyrer; varför hade den ena eller den andra just den frisyren och varför i himmelens namn kammades och borstades det inte oftare. Svaret på den senare frågan är att både små flickor och deras föräldrar ofta får för sig att små flickors hår inte ska klippas, samtidigt som små flickor varken har förmåga att själva kamma och borsta tillräckligt eller låter sina föräldrar göra det. Dessutom har både föräldrar och små flickor en strålande förmåga att se förbi det slitna och stripiga. Resultatet blir mängder av bilder på små oklippta oborstade flickor.

Kläderna stör sig framförallt Äldsta på. Där är svaret med komplext. En kombination av ett färgglatt mode som kan kännas passé, flickor som hade stort inflytande från mycket låg ålder samt att faktiskt små flickor inte alltid klär så bra i det de vill ha på sig. Runt 11 är t ex en svår ålder. Mellan såg på vissa bilder ut som en rultig tant i barnkläder medan Äldsta ofta hade svårt att fylla ut sina plagg. Förstås inte så konstigt om man insisterade på jeansskjorta i herrmodell.

Alla barn skrattade så där på 26-årsdagen av mitt första, rått åt mina bröllopsfoton. Och konstaterade, fast med något andra ord, att alla mina åldrar varit svåra. Samtidigt skickade Äldsta en god tanke åt farmor Bellis Jensen från Köpenhamn som skänkte av sin påtagliga skönhet till släkten. Hur illa skulle det ha varit annars med mina stackars flickor? Om inte denna Bellis bestämt sig för att hugga tag i den där lätt överårige ungkarlen hon träffade på sin vintersemester i Jämtland.

Nu har den yngre av de båda klätt upp sig i silverglitter och paljetter, ett plock från egen design, skotsk vintage och garderobsvintage och dragit på nyårsmiddag. Nummer två ska packa sin nyköpa outfit, blommigt axelbandslöst, och dra iväg snart.

Kvar blir Pojken och jag. Vi är inte bittra, nejdå, vi är inte alls bittra. Vi låter oss inte provoceras av några partysystrar. Vi ska äta skaldjurspaj, dricka tjeckiskt mörkt öl respektive retsina och försöka avhålla oss från att försjunka framför var sin dator!

Annonser

2 svar to “Obitter årsslutsnostalgi”

  1. Ullah Says:

    Apropå småflickors toviga hår: jag minns långa sejourer där min två år äldre kusin slet som ett djur för att få ordning på mina lockar. Föräldrarna märkte nog inget överhuvudtaget.

  2. Annaa Mattsson Says:

    Ullah; det är väl ett bra råd till småflicksmammor, att de ska vara observanta på håret. Så de inte får stora flickor på sig 10-15 år senare. Som bestämt hävdar att stripigt slitet okammat hår är inte vackrare på små flickor än på stora.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: