Vi som hatar Västtrafik

Så där, nu har jag faktiskt köpt en enkel biljett till Uddevalla.

Vadå?

Nejdå, så illa är det inte. Men jag har köpt en biljett dit. Inte till Göteborg. Jag har kollat på Västtrafiks hemsida och försökt förstå biljettsystemet. Det går inte. Jag förstår sms-biljetter inom tätorterna, jag förstår dags- och tredygnsladdningar i Göteborg, det har jag haft och det fungerade utmärkt. Men jag förstår inte biljetter för att färdas mellan tätorter. Eller göra utflykter från dem. Deponera pengar på kort, ladda på en mycket större summa än man ska åka för. Kan bli 150 spänn för en resa på någon mil! Pengar låsta på ett kort som jag inte vet när i framtiden jag behöver.

Jag accepterar inget försvar för systemet. Inte ett system som innebär att man måste deponera pengar för att ens få köpa biljetter, sedan ”checka ut” när man kliver av en vanlig sketen buss. Annars tror den dumma bussen att man åker till Strömstad eller Henån. ”Det är inte så svårt när man lärt sig!” Löjligt. Ni som påstår det, har ni glömt alla möten vi har suttit på och pratat kollektivtrafik? Har ni glömt den viktiga devisen; kollektivtrafiken måste vara snabb, billig och enkel för att fler ska välja den!

Jag tror problemet med Västtrafiks nya kritiserade biljettsystem är att det helt enkelt är konstruerat av människor som aldrig åker kollektivt. I något sammanhang. Aldrig som småbarnsförälder, aldrig som besökare på annan ort, aldrig som pensionär, kort sagt aldrig.

Tyvärr tror jag de där oresenärerna får sällskap av fler med det nya systemet. När till och med jag börjar fundera på möjligheten att få bilskjuts i stället för att ta bussen, då har det gått långt!

Om jag inte avskydde klubbar på Facebook så skulle jag starta en; vi som hatar Västtrafik. Men den finns väl för resten redan.

Annonser

13 svar to “Vi som hatar Västtrafik”

 1. Evis Says:

  Den finns ja.

 2. Ullah Says:

  Var skall jag skriva under? Jag ”checkar” aldrig ut när jag kliver av bussen/vagnen. Jag har hört rykten om det, men aldrig fattat om det är nödvändigt. Eller det kanske bara är om man åker över kommungränsen? Den enda gång jag gjort det sedan det nya systemet infördes köpte jag ett gammalt kort, men nu går väl inte det längre.

 3. Annaa Mattsson Says:

  Evis; anade det.

  Ullah; det är om man åker över kommungränsen, ja. Och jag blir fullständigt galen varje gång jag hör någon säga ”det är bara att checka ut”. Jäpp, kan se mig själv med tre barn, varav minst ett spysjukt, och massor med bagage. Och dessutom få upp kort igen! Just av bussen var ju alltid den stora mardrömmen.

 4. Ullah Says:

  Jag åkte också sådär förr, fast med två barn, men det räckte för att det skulle bli jobbigt. En gång föll allt jag handlat ut på golvet, kort innan vi skulle gå av. Men det är väl som du säger, de som hittar på systemen vet inte hur det är att åka kollektivt.

 5. Annaa Mattsson Says:

  Ullah; minns en tågresa mellan Göteborg och Uddevalla, jag och tre småbarn, när jag väl hade hittat plats till oss alla (många ensamåkande vill ju gärna disponera fyra platser själva), fått av ytterkläder, varit på toa med två och bytt blöjor på en höll vi redan på att lämna Ljungskile.! Vi hann av vid Uddevalla Östra med barnvagn och allt, ytterkläderna fixade vi utanför. Jisses vad enkelt det skulle varit att bara checka ut också! För jag antar att man gör det även från tågen.

 6. Simone Says:

  Jag har slutat åka buss och kör sonen till musiklektionerna trots att han borde kunna åka buss, borde kunna, men inte med VÄsttrafik!

 7. Annaa Mattsson Says:

  Simone; och du är förstås inte ensam. Det finns de som tycker att man inte ska klaga för det får bara till följd att färre åker, men det kan jag inte ställa upp på.

 8. Ullah Says:

  Vad är det för resonemang, att man inte skall klaga för då åker färre?! Hur skall det någonsin kunna bli bättre i så fall? Sen så kan jag ju säga att jag är ganska nöjd med den nya bussen de har infört vid min närmaste hållplats, en sk stombuss som går var 10 minut.

 9. Annaa Mattsson Says:

  Ullah; jag har hört det från en del miljöfolk, att man ska vara försiktig med kritiken för att den inte ska få fel effekt. Har som sagt väldigt svår att acceptera det. Men visst ska man lyfta fram det positiva också!

 10. Lotten Says:

  Jag känner mig ännu mer gammaldags. Såpass så jag drar mig för att åka kollektivtrafiken här i stan för jag är inte helt säker på vad det är som gäller. Det finns tydligen kort man kan ladda, men huruvida barnen behöver egna kort är oklart. Och fram till helt nyligen var busstationen det enda stället man kunde köpa det på. Med öppettider mitt på dagen, endast vardagar. Provade SMS biljett på tåget för första gången förra veckan och kände mig oerhört modern;-) Fast lite nervös var jag innan. Min pappa provade SMSbiljett på Uppsalabuss med en mobil med norskt abonnemang. SMSet gick i väg men han fick ingen bekräftelse. Och han hittade ingen information vid busshållplatsen. Nåja, jämfört med Västtrafiks idéer var ju inte detta mycket att komma med.

 11. Annaa Mattsson Says:

  Lotten; Jodå, det är rätt betydelsefulla saker när man drabbas av dem! SL fungerar ju t ex betydligt bättre än Västtrafik, men det hindrar inte att jag fick en felalktig påladdning i somras när min 3-dygnsladdning tog slut flera timmar innan den skulle. Eller att spärrvakten inte hade numret för sms-biljetter och det inte stod tydligt angivet någonstans så jag höll på att missa ett tåg. Saker som irriterar. Det verkar som det där med plastkort och påladdningar har blivit särskilt svårt för många äldre. Ett stort steg från remsa till kort. Men här finns ju i alla fall remsorna kvar.

 12. Ullah Says:

  Jag förstår de äldre. Vid en viss punkt orkar man inte lära sig ännu ett nytt system. Vem vet hur många de redan har genomlidit. Och ett tips är att stoppa in numret för sms-biljetter i mobilen.

 13. Annaa Mattsson Says:

  Ullah; jo självklart, men första gången jag tvingades använda sms-biljett visste jag inte om att det skulle bli nödvändigt, trodde att de fortfarande sålde remsor i spärren. Gjorde de alltså inte men hade inte numret för sms.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: