Jag gillar Marcus Birro

Jag måste förtydliga mig på en punkt;

Jag gillar faktiskt Marcus Birro.

Med vissa förbehåll.

Jag läser inte hans bäbiskrönikor. Jag läser inga bloggar eller krönikor som bara handlar om bäbisgull och föräldrakärlek. Inga bloggar som bara handlar om att vänta barn heller. Och jag hoppar över allt som bara handlar om barnbarnsgull i bloggar jag följer. Däremot tycker jag som bekant det är intressant att diskutera barns beteende, socialisering och relationer till varandra och omvärlden. (Se så styltat jag undvek ordet barnuppfostran.)

Men jag gillar Birro när han tycker saker i TV-program. Hans drastiska ilska. Känner mig befryndad. Jag gillar hans fotbollssnack. Absolut.

Let´s Dance är naturligtvis en pseudohändelse som man både kan strunta i att se och diskutera. Men jag gillar hur Birro faktiskt lyfter upp den märkliga dynamiken hos juryn. Spelet framför och bakom kamerorna. Hur någon plötsligt blir favorit och någon annan faller i onåd utan för tittarna rimlig anledning. För det är ju faktiskt det han pratar om, inte bara besvikelsen över sina egna låga röster. Jag känner på ett obehagligt sätt igen mig från skolan, min egen och mina barns. Lärarna på ett upphöjt podie som med överlägsna grimaser sätter betyg efter eget tycke, inte efter givna kriterier och prestationer. Jag undrar hur många barn som sitter och tittar som känner igen sig. Eller kanske är det därför lite äldre barn inte tittar? Just för att de känner igen sig.

Marcus försökte peka på något. Han kunde gjort det intelligentare och mer knivskarpt om han inte själv varit inblandad. Men då hade han å andra sidan inte brytt sig.

Annonser

4 svar to “Jag gillar Marcus Birro”

 1. åsa Says:

  Gillar också Marcus Birro, har jag alltid gjort.
  Förstår hans frustration över att, hur han än presterade så fanns det jurymedlem(mar) som hade ett ont öga mot honom, spelade ju ingen roll hur han betedde sig..
  Precis som i skolan!
  (Kommer så väl ihåg hur det var, även fast det nästan var på ”stenåldern”..)
  Ha dé!

 2. Ullah Says:

  Jag har inte läst någon bok av honom eller sett när han dansar heller, tittar inte på På spåret eller lyssnar på Karlavagnen, så det jag tycker om Marcus Birro baserar sig på hans blogg och krönikor.
  Han är ju lite annorlunda, eller vad man skall säga. Full av patos och stora känslor, och ofta ganska naiv, tycker jag. Ibland blir det lite för mycket, ibland träffar han rätt. Ibland blir det lite tjatigt.

 3. cruella Says:

  Jag kan inte tycka något alls om någon av deltagarna i Let’s Dance – baserat på deltagandet i programmet alltså. Jag avskyr mer och mer de här stageade konflikterna och rävspelet, det må gälla Robinson, Paradise Hotel, Let’s Dance, Top Model eller vad som.

  Det som känns lite befriande mer Birro är väl att han inte är en så smooth operator. Det är så många som vill vara ”rätt”.

 4. Annaa Mattsson Says:

  Åsa; ja jag har inte tänkt på det förrän nu, att det är så gräsligt likt skolan.

  Ullah; jag har läst lite eller nästan inget, mest sett just i kommentatorsfunktionen och krönikorna i TV-sporten. Men jag tror dem som säger att det lätt blir för mycket.

  Cruella; nä det är ju inte själva deltagandet jag menar utan just hur juryn fungerar. Och att det är det Birro vill åt. De där andra programmen slutade jag att se när Äldsta tröttnade för länge sedan. Puh.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: