Tigern som bet sig i svansen

Plötsligt har Äldsta meddelat att hon dimper ned här nästa söndag. Nejdå, hon har inte tröttnat vare sig på landet där borta (mer än hon säkert gör var och varannan dag när hon är på det humöret) eller på skolan (vilket hon säkert gör varje dag men det har hon som bekant alltid gjort). Men hon har en vecka ledigt och tänker ge sig hit och söka sommarjobb.

Snabbt svänger pendeln. För bara några få år sedan var Irland en av de stora arbetsmarknaderna för ungdomar från i stort sett hela världen. Det fanns hur mycket jobb som helst, särskilt för den som inte var så nogräknad. På hamburgerbarerna i Dublin kryllade det sålunda av unga kineser bakom diskarna och det gällde att snabbt fatta hur de trodde att olika måltider och tillbehör uttalades.

På dataföretagen flockades en välutbildad it-generation från hela världen, på barer och restauranter och i butiker blandades alla möjliga varianter av lätt bruten engelska med varandra. Det var bara att kliva in på första bästa ställe på turistorterna och fråga om jobb. Det fanns och det var bättre betalt än hemma. Särskilt om man var polack. Polackerna byggde det nya landet och polackerna diskade disken.

Vi som en gång i tiden drog oss för att stanna kvar där borta för att nästan alla var så fattiga konstaterade med häpnad att de där vanliga pojkarna med vanliga jobb som vi hängt med på barerna hade blivit miljonärer och öppnat lyxiga b&b på västkusten när de pensionerat sig i 50-årsåldern.

Idag är arbetslösheten bara i Äldstas lilla stad ofattbar. Förmodligen är upptagningsområdet för a-kassekontoret större än staden, för om det bara skulle räkna in stadens invånare så skulle statistiskt sett ingen av dem vara i arbete.

Och de irländska studenterna – om vilka man för några år sedan sa att de var  för märkvärdiga för att ta de simpla jobben – åker någon ananstans för att hitta sommarjobb. Ja, för det är ju irländsk student hon är nu, utan svensk mantalsskrivning.

Ska bli intressant att se hur första årets irländsk sjuksköterskeutbildning värderas i den svenska vårdsvängen.

Ska bli intressant att se var hon ska bo om vi får en mindre lägenhet. Hon kanske kan flytta in hos sitt ex bara så där över sommaren?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: