En liten snopen gul

Vi såg på en mycket liten TV idag. Den som Äldsta fick en jul för länge sedan och nog egentligen ångrade att hon önskat sig. Det blev färre andra paket den julen och så jäkla kul var det inte att sitta ensam i sitt rum och se på TV som hon trott. Många antennkablar har klippts av i dörrar också, trots att jag borrade hål i nederkanten. När digitalboxen gjorde sitt inträde blev den stående bortglömd i hennes rum, den lilla gula.

Men nu står den mitt i vardagsrummet med sin strålande kvinskarpa bild!

Stor-TV är död. Mitt sämsta köp. Ville överraska barnen julen för dryga tre år sedan med en ny stor platt-TV. När sådana kostade mer än de smakade. Sista arvodet från en bolagsstyrelse rök. De var lite chockade, har avslöjat att det tog veckor att vänja sig vid storleken. För varandra erkände vi inte att bilden var sämre än på vår gamla. Led i tysthet över att vissa scener i vissa filmer blev för svarta. Men visst var det kul med den stora bilden! I julas hände något efter allt fixande med belysningar. Den blev långsam i starten. Förändringen var långsam i början, bara någon minuts fördröjning,  snabbare mot slutet som det brukar med dödssjuka, sista gången tog det säkert en timma att få igång den. I torsdags orkade den inte mer. En litet flämtande blått sken när man stängde av, utan att varken bild eller ljud visat sig, var sista livstecknet.

700 spänn kostar felsökning. ”Kan vara ett litet fel” säger återförsäljaren ”men jag har aldrig sett en servicefaktura som stannat på mindre än  1500 kronor.” Lite i förhållande till vad den kostade, men mycket jämfört med den dåliga bildkvaliten och till hur mycket en fullt funktionsduglig något mindre kostar.

Äsch, man är van vid att TV-apparater håller i hur många år som helst. Vår stora klump-TV lever i högönsklig välmåga inne i Vasastan. Datorer däremot har man vant sig vid från början att de kraschar. Tiotusenlappar har farit som papperssvalor utan att man orkat bry sig.

Två timmars irrande mellan TV-butiker igår. Insåg till slut att det var samma apparat som jag tyckte var ok i en butik men hade för mörk bild i en annan. 200 spänns skillnad. Tänkte åka in och handla i dag. Då kom jag på att vi kunde testa Äldstas lilla gula. Nu står den där, mitt i rummet. Äldsta byggde ett bo av täcken alldeles nära för att kunna se matchen.

Får se hur vi gör. När vi flyttade hit var en indisk reparatör från Högdalen här och lagade tjocktv:n som fått sladden avsliten i flytten. Han gjorde upp en liten eld på vardagsrumsgolvet, katterna var skräckslagna. Han sa att vi skulle höra av oss om vi fick några andra problem. Billigast i hela södra Stockholm, sa han. Kan inte minnas att vi fick något kort, men det hade väl inte spelat någon roll nu. Kollar på Gula sidorna, det finns inte ens några TV-reparatörer i de här trakterna av södra Stockholm.

Men det känns allt lite snopet med den lilla gula apparaten ovanpå det där cd-stället som alla tycker är så jäkla fult men som vi är lite fästade vid eftersom vi fick det med lägenheten på Fjällgatan som vi flyttade till 1998.

Annonser

3 svar to “En liten snopen gul”

 1. frktjatlund Says:

  Sådär hade vi det ett halvår. Vår stora tjock-TV tappade färgen i sommarvärmen. Ju varmare desto mindre färg. Till slut spelade temperaturen ingen roll, färgen var borta helt. Lilla tv:n i sovrummet uppgraderades till altare i vardagsrummet. Framför den stora. Framåt senhösten åkte stora Sonyapparaten ut, eftersom det skulle kosta en förmögenhet att laga den.

 2. cruella Says:

  Finns månne den sorgsne finnen på Hornsgatan kvar? Han reparerade vår gamla tjock-tv för kanske 10 år sedan när allt blev grönt i rutan.

 3. Annaa Mattsson Says:

  Tjatis; jag är rädd att det kan bli ett halvår här också!

  Cruella; men det var en annan sak med gamla tjock-TV, de var mer lagningsbara. Även om det också blev dyrt mot slutet. Jag har en känsla av att TV-reparatörerna har dött undan i samma takt som de gamla tjockisarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: