Göra det stora i lugn och ro

Har kommit på att en bra sak med vår lägenhet är att badrummet och extratoaletten inte ligger bredvid varandra. Det gör de nästan alltid i nyare lägenheter. Vår extratoa ligger närmare två av sovrummen än vad badrummet gör. 

Det är egentligen en märklig företeelse i åtminstone svensk lägenhetsplanering. Att badrum så ofta har placerats närmare kök än sovrum. Jäpp, det har säkert med rör och ledningar att göra. Men ur användarsynpunkt irrationellt. Under en epok, 60-tal, förekom det t o m rätt ofta att badrummet hade ingång från köket, till själva badrumsdelen, sen fanns det en dörr till toan som i sin tur även hade dörr ut mot hallen. Eller har, husen står ju kvar.

Hur tänkte arkitekten? Förutom att det skulle vara praktiskt att kunna använda toan medan badrummet var upptaget. Att det skulle vara praktiskt för barnen att ha nära till handtvätt före och efter maten? Jag tror knappast det var närhet mellan tvättmaskin och kök det handlade om, på 60-talet var väl fortfarande tvättstugor en självklarhet.

Dubbeldörr på toalett har jag aldrig levt med, det kanske är därför jag tycker det är så enerverande med just två dörrar att stänga. Ibland finns det bara lås på den mot hallen. Känns väldigt otryggt att veta att i vilken sekund som helst kan den andra bli uppryckt av någon som gått andra vägen, kanske spritt språngande naken direkt från sitt sovrum.  Jag brukar se till att föra lite oväsen så det ska höras att det är upptaget. Men då är det samtidigt svårt att koncentrera sig på att göra det stora. Just det som man inte vill bli avbruten i. Och om man är hemma hos någon, kan man t ex använda toan medan någon t ex duschar i badrumsdelen, med stängd dörr? Eller räknar den duschande med att ha tillgång till hela badrumsdelen samtidigt? Just duschen brukar jag aldrig få till som gäst i såna badrum. Det blir liksom inte ro nog. Blaskar så gott det går vid handfatet.

Sen finns det förstås äldre lägenheter med totalseparation. Toan i ena delen av lägenheten och badrum utan toa innanför sovrummet! Man anar mycket riktigt gamla pissränder i handfatet.

Det är sånt här man funderar på när man sitter och läser i bytesannonserna om folks välplanerade lägenheter.

Vilket osökt får mig att tänka på att vi sedan fem år behöver en ny kökströskel.

Annonser

11 svar to “Göra det stora i lugn och ro”

 1. Evis Says:

  Syrrans 60-talslägenhet hade ingång till badrummet från köket och sen ytterligare en dörr till toaletten och så har även Blåva Annas lägenhet som vi nu blir _riktigt_ granne med – samma uppgång och samma våningsplan. Den är ju ändå byggd i skiftet 70-80-tal, så det är lite sent.

  /Eva

 2. Annaa Mattsson Says:

  Evis; aha, man fortsatte alltså att bygga så! Ja, det stämmer nog faktiskt även här, det finns 70-talshus här ute som också har köksbadrummen.

  Nu har tydligen en suite-tänkandet spridit sig även till Sverige. Såg nyligen en gammal fin lägenhet som plottrats upp när man klämt in två extratoaletter vid ombyggnad. I en ordinär fyra.

 3. Evis Says:

  Är det inte krav på två toaletter i en fyra, enligt byggnormen? Fast den gäller väl inte när man bygger om.

 4. Annaa Mattsson Says:

  Evis; jo, det är det, men här klämde man alltså in två extratoaletter förutom den i badrummet. Tror även en extra dusch. Väldigt plottrigt.

  Å andra sidan, mina kompisar på Irland klämde in hela tre
  badrum i ett litet ”radhus” från 1910-talet. Där ska ju allt vara en suite, dvs badrum till varje sovrum. Det blev inte mycket rum kvar!

 5. Evis Says:

  Tre? Det är väl ändå att ta i?

 6. cruella Says:

  I radhuset jag hyrde tillsammans med några kompisar på Irland hade vi en toa nere i hallen med handfat, ett stort flott sovrum med hela rasket en suite och så två sovrum med handfat. Och så ett rejält badrum med fladdrande heltäckningsmatta, badkar utan duschslang och en plastig duschkabin som läckte;-)

  Badrum/toa med ingång från kök tycker jag rent ut sagt är ekligt. Vem vill gå in och göra vad som helst när andra lagar mat och grejar på andra sidan dörrn?

 7. Annaa Mattsson Says:

  Evis; ta i var ordet!

  Cruella; ha ha, det låter synnerligen bekant med de irländska badrummen!
  Det är ett enormt slösande med utrymmen.

  Kanske är idéerna med de där badrummen med entré från köket från en tid då det ännu inte var en allmän norm att duscha morgon eller kväll, det kanske fanns mer en tanke om rengöringsrum. Eller så var det helt enkelt bara rationellt. Ofta har de där badrummen fönster också så det kanske fanns en grundritning som slog igenom stort!

 8. cruella Says:

  Kanske det ja, ett allmänt rengöringsutrymme. Irland och England igen. I de oändliga raderna med terrace houses från diverse för- och efterkrigsdatum är ju både kök och badrum ofta påhängda inåt bakgården till.

 9. Annaa Mattsson Says:

  Cruella; man har sett så mycket i dessa länder, inte minst i form av oduschande, och ändå är det de som hackar sönder bostadsytor eller gör konstiga utbyggnader för att få fler badrum per capita än någon annan i Europa vill ha. Det är och förblir skumt, helskumt!

 10. Våtutrymmen « Says:

  […] inspiration av Annaa & […]

 11. Marre Says:

  Vårt kök ligger bredvid vår hall. Vi funderar på att slå ut väggen emellan och förlänga köket ut i hallen. Och bygga en ny hall bortanför. Problemet är att då hamnar trappan och gästtoaletten som finns i hallen i köket istället. Kan man ha det så? Eller är det jättekonstigt? Ofräscht? Tacksam för synpunkter!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: