Nya teknikens svaga punkter

Den nya TV:n har inte vanlig knapp utan touch-kontroll. Det är nog bra det. Men vi tar kanske ändå det halvsäkra före det osäkra och har den på stand by.

Precis tvärs emot alla råd energi- och miljörådgivare givit de senaste decennierna. Inklusive jag själv. Tjatat så fradgan skvätt har vi gjort om att inte ha el-prylar på stand by. Och det har förstås varit korrekt. Ur kortsiktig energisynvinkel. Om man bara ser till den onödiga elförbrukningen att inte prylen helt avstängd. (När det gäller TV är det iofs ett värre slöseri att ha TV:n som bakgrundsbrus, det brukar jag numera påpeka. Särskilt sedan de riktigt stora slukande apparaterna blev vanligare.)

MEN det åtminstone jag har bortsett från är den lilla bagatellen att TV:ns och dataskärmens knappar faktiskt verkar vara apparaternas svaga punkter. En vidrigt dyr TV och ett par skärmar, samma problem, själva av/på funktionen har ”gått sönder”. ”Panelfel” tror jag killen i butiken kallade det och såg ut som om det hände var och varannan dag. För skärmarna har det inte varit någon idé att göra något annat än att köpa en ny – av alla skäl utom just resursfrågan. Tveksamt om felen ens skulle gå att laga. Även om jag varit en miljömedveten konsument och bestämt mig för att det var bättre att lägga 1 500 på lagning än på ny skärm.

Med TV:n gjorde jag avvägningar. 700 spänn i felsökning. Kostnadsförslag för reparation, om nu felet skulle gå att åtgärda, säkert minst 2 000. Och sen då? Tre månader eller så senare när kontakten så att säga är bruten igen.

Så det blev en ny. Billigaste på marknaden, lite långsam i reaktionen, men med bättre bild än den gamla, 3½ år, som står kvar som ett monument över moderna tiders resursslöseri.

Jäpp, knapparna pajade även på de gamla apparaterna. Efter 15 år eller så.

Kort sagt; det här rena vansinnet att teknikutvecklingen har givit oss prylar som bara håller sämre och sämre!

Annonser

2 svar to “Nya teknikens svaga punkter”

  1. -loa Says:

    Ju fler s.k. tekniska landvinningar desto fler och tidiga fel.Tror bestämt att vi kan skära ner de tidigare 10 årens livslängd för en tevemottagare till ungefär hälften numera.

  2. Annaa M Says:

    -loa; äldre mobiltelefoner utan finesser håller också längre. Nu hyllas iphones men samtidigt såg jag någon uppgift på att det är de mest reklamerade. mp3 och Ipods ska vi inte tala om. Flitiga lyssnare har en hel driva uttjänta innan de fyllt 20.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: