En seger för misantropin

Nej det ser inte alls bra ut med ett gammalt inlägg liggande så där dag efter dag.

Flera faktorer spelar väl in. Från ”det är mycket nu” till allmän bloggstagnation. Snuttifieringen på Facebook leder för tillfället. Hörde mig själv ganska ivrigt försvara fb igår. Sen åkte jag hem och retade mig på snuttifieringen. Det är alltså så här ”vi” vill ha det. Utslängda korta utrop och bifall. Tummen upp! Hade just fått frågan någon dag innan, om facebook är virtuellt. Nej, naturligtvis inte, svarade jag, det är verkliga människor som rör sig ute i den riktiga världen som kommunicerar med varandra. Egentligen är jag mer tveksam. Internet är ett för trubbigt instrument för åsiktsutbyten. Bland annat för att förväntningarna är så olika. Det ställs på sin spets ännu mer på fb än i bloggen.

Nog om det.

Askan delar mänskligheten. Inte bara tillfälligt. Utan på ett djupare mer ideologiskt  plan också. Det finns de som jublar över att människan, dvs inte de själva utan ”den onda och tanklösa människan”, nu fått sig en kännbar minnesbeta. De hoppas vulkanutbrottet ska hålla i sig så att inte bara flygbolag, privatekonomier och storföretag utan även länders ekonomier kraschar. Då kan vi nämligen bygga det nya flygfria samhället. ”Vi” har segrat!

Jodå, jag förstår vad de menar. Jag inser den lätt vansinniga vidden av vårt flyg- och teknikberoende och hur skört allt är när naturkrafterna slår till. Men jag förstår också att våra drivkrafter varit olika när vi verkat i miljörörelsen. Deras misantropi har varit så oändligt mycket större. Mannen varnade för den upprepade gånger, misantropin i rörelsen. Jag är lite skakad över den nu.

Sen tycker jag nog de är lite naiva. Alla strandsatta kommer till slut hem, det är vi överens om. Även om några säkert blir kvar. Många livsöden kommer att förändras av flygstoppet, det kommer att skrivas mängder av reportage och böcker om det i framtiden! Men så fort askan lagt sig kommer flygbolagen att resa sig också. Maskinparken finns där ju. Några med svaga ekonomier kommer att krascha rejält, då tar andra över. Skulle inte förvåna mig om Ryan kommer ut på andra sidan ännu större och mäktigare. Det lär inte bli någon seger för miljön.

Annonser

2 svar to “En seger för misantropin”

  1. ullrika Says:

    Jag är övertygad om att dessa ”vi” inte varit fullt så entusiastiska om ”vi” suttit fast i askmolnet… eller är jag cynisk nu!?

  2. Annaa Mattsson Says:

    Ullrika; ha ha, nej det kan man nog tänka sig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: