Ska stockholmare pimpla sitt eget kaffe?

Japp, jag var alltså där. Här är bildbeviset.

                                        

Björkarna var inte utslagna, men vitsipporna höll på att krypa upp ur marken, isen började släppa på sjön och J&K:s uteplats var full av småfåglar med olika färg på huvudena.

Funderar på en sak, är det vanligare norrut att man inte automatiskt frågar folk om de vill ha en kopp kaffe när de kommer på besök? På t ex en arbetsplats. För t ex en intervju. En dag med rundspring på lite olika jobb och möten brukar innebära att man är helt kaffesnurrig när man till slut sätter sig på tuben hem. Eller på vagnen i Göteborg, eller promenerar genom Malmös gator. Stora städer söderut så att säga, men även mindre. Eller var det bara en underlig slump att jag just i Umeå till slut fick be om en kopp kaffe?

Eller ska stockholmare veta hut och pimpla sitt eget kaffe när dom kommer hem?

——

Ingen skugga över mitt värdpar! Där bjöds man förplägnad varje vaken timma, typ. Samt skaffning med hem. Som stoppades i säkerhetskontrollen. Jag håller med, den såg oerhört mystisk ut på röntgenbilden, den runda osten inslagen i folie. Den fick dock efter kontroll följa med planet.

9 svar to “Ska stockholmare pimpla sitt eget kaffe?”

 1. cruella Says:

  Grön eld, very impressive. Det var mitt första moderna offentliga konstverk, då fattar du hur svältfödd man är som Östersundsbo på 70-talet.

 2. Annaa Mattsson Says:

  Cruella; visst är det vackert! Men kass av kommunen att inte sätta upp en skylt som talar om vad det heter och att konstnären är Vicke Lindstrand. Skulpturen bekostades ju en gång i tiden av den rika HSB-föreningen i staden (”Vi byggde landet…”) men är nu i kommunens ägo.

  Yes, Janne, jag har läst på om allt!

 3. Lotten Says:

  Hm, visserligen befinner jag mig bara halvvägs till Umeå, men nog bjuds det på kaffe här. I tid och otid för en tedrickare som jag;-) Skämt å sido så bjöds det på kaffe både i Luleå och Umeå när jag varit där i jobb. Och jag pratar inte norrländska.
  Synd att du missade björkarna i Umeå utslagna. Det är vackert!

 4. Annaa Mattsson Says:

  Lotten; jag tänkte att om det bara blev lite mer sol, lite varmare, så kanske jag skulle få uppleva det där magiska ögonblicket när alla björkarna slår ut på samma dag. Fast så var det inte förstås. Noterar för resten att den gröna elden blev lite väl svart förminskad i bild. Det är ju verkligen grönskimrande det där konstverket.

  Jag tror det handlade om arbetsplatskultur det där med kaffet. Som i sin tur handlar om arbetsledning.

  Men jag kommer ju att minnas; när jag var i Umeå var jag tvungen att be om kaffe!

 5. Sara Says:

  Jag som bor där och varit på otaliga anställningsintervjuer och kundbesök måste säga att det nog beror på. Inom offentlig sektor och kultursektor bjuds man inte alltid på kaffe, men annars är det kutym. Det är möjligt att det beror på någon sorts behov av att distansera sig från värdbeteendet inom den norrländska bondkulturen, vilken kräver att alla som sticker näsan innanför dörren ska tvångsmatas med baljor av kaffe. (Helst kokkaffe, som fortfarande säljs här. Dock slipper man det på jobbet, tack och lov.)

 6. Annaa Mattsson Says:

  Sara; hm, intressant, det här var ett mellanting. Man försökte sälja kokkaffe till mig.

 7. frktjatlund Says:

  Där jag jobbar är kaffe en isbrytare, så självklart erbjuds alla besökare en kopp. Sen står man tillsammans och köar vid automaten och utbyter åsikter om kaffekvalitet och vilka maskiner som är bäst. Likadant om jag kommer till andra ställen.

 8. Evis Says:

  Kokkaffe är godast.

 9. Annaa Mattsson Says:

  Tjatis; det roligaste var att på ett ställe jag var berättades det ivrigt om kontorets kaffeautomat. Väntade mig nästan att jag skulle få se den också. Bara titta alltså.

  Evis; minns barndomens sump i botten av koppen… ja det är mycket möjligt men eftersom jag bara dricker en enda kopp pulverkaffe om dagen hemma så hade det blivit stående i skåpet bredvid fådda paket med bryggkaffe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: