Fy på sig Norge och Fredrik!

Usch Norge, usch Fredrik Kempe som tror de ska vinna Eurovision Song contest med en kopia av en gammal hit. Jag brukar ju inte vara den som letar likheter mellan låtar, men här är det alldeles uppenbart.

You Raise Me Up skrevs av Rolf Lövland och Brendan Graham till den norsk/irländska gruppen Secret Garden (som vann Melodifestivalen 1995). I originalet från 2002 sjöng Brian Kennedy och Tracey Campbell-Nation låten som en duett. Genomslaget fick den först året efter med Josh Groban. Synd, men Brian och Tracey var ett synnerligen misslyckat duettpar, kvinnan ska inte ha en mörkare röst än mannen i en duett och det bör uppstå någon form av kemi. Men Brian Kennedy fick i alla fall sjunga den på George Best´s begravning några år senare. Och han har gjort bättre egna versioner på skiva och live. (Även om man börjar tröttna efter några konserter! Framförallt på tanterna som sitter och skriker på första bänk.)

Fredrik Kempe har haft många chanser att lyssna på låten. Den har spelats in inte mindre än 125 gånger sedan 2002. Bland annat har Westlife haft en hit med den som inte blev fullt så  högtravande i deras version som i många andra. Magnus Bäcklund tog däremot i så han nästan fällde staketen på en Pridefestival med sin version för några år sedan.

Ännu en söt norrman är det som sjunger plagiatet, med bättre röst än förra årets vinnare. Det är risk att det går illa, dvs bra, om inte låten blir diskad innan finalen. I den där panelen som presenterat låtarna på TV tyckte hälften att den var underbar, uppenbarligen den hälft som inte kände till orginalet. Hur nu någon kan ha missat det.

Bry sig? Äh. Tydligen ska man framförallt älska Israel i år. Det har jag alltid lika svårt för, vad de än framför. Europa?

Man kan leta fram låtarna på You tube om man orkar. Alla.

Annonser

6 svar to “Fy på sig Norge och Fredrik!”

 1. cruella Says:

  Israel – en västenklav i det ondsinta arablandet. Klart de ska vara med.

 2. Annaa Mattsson Says:

  Cruella; tveksamt. Men jag vill ju inte alls bli missförstådd, jag har inget emot Israel, bara den politik man bedriver. Och så tycker jag de framträder med så sliskiga låtar ESC.

 3. cruella Says:

  Jag skulle bara kolla om ironin gick fram utan virtuella blinkningar.

  Jag har aldrig fattat – fast jo, det har jag ju, synbarligen – varför Israel ska vara med i Europa vid detta enda tillfälle.

 4. Annaa Mattsson Says:

  Cruella; men det är ju ändå fint, att de kan vara med vid ett sånt här tillfälle.

 5. cruella Says:

  Men det finns lite andra grejer de kan göra för att liksom få vara med på riktigt…

 6. Annaa Mattsson Says:

  Cruella; he he…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: