En fattig sommar

Så där, nu är faktiskt båda döttrarna på plats. Här i modershemmet alltså. Nu är det dags att gå in i en andra andning, eller vad man nu ska kalla det.

En av dem har åtminstone jobb, det är därför hon är här. Den andra har haft 12 dagars sommarlov nu och vill inget annat än ett jobb. Jag kollade runt lite på nätet igår för att kolla om jag kunde hitta något hon inte redan varit igenom fem gånger, och inser hopplösheten. Platsannonserna är ingen idé, det är mest spel för gallerierna, jobben har redan när annonserna publicerats gått till en kompis till någon som redan jobbar på plats. Finns tillräckligt många berättelser ur levande livet som bekräftar det för att jag ska tro något annat.

Nä, det enda man kan göra på nätet är att gräva runt lite på hemsidor. Och finna märkliga krav. 18-årsgräns, fattar jag, men inte kombinationen med minst tre års erfarenhet av liknande arbete. Den dyker upp överallt. All typ av kassahantering eller t ex digitala bokningssystem kräver uppenbarligen tre år att lära sig.

Mellan har faktiskt en del arbetslivserfarenhet. Eftersom hon gått hantverksgymnasium har hon flera månaders praktik. Hon har dessutom jobbat en sommar som au pair i Spanien och en sommar på vandrarhem i England. Men det står sig tämligen slätt i konkurrensen. Där det enda riktigt viktiga är att man känner någon. Eftersom alla kan räkna ut med lilltån att väldigt få har skaffat sig tre års vidimerad yrkeserfarenhet innan man fyllt 20. Särskilt från arbetsplatser där man har strikt 18-årsgräns. Därför kan de plocka ihop hur fina CV som helst, det är ändå ingen som bryr sig om att bläddra i dem.

Naturligtvis är det mycket mer synd om ungdomar som inte bara söker jobb för försörjning över sommaren utan faktiskt vill ge sig ut i arbetslivet på allvar. Men det kommer ändå att bli rätt så olidligt här när de sista kronorna av insparade studiebidrag tar slut om några dagar och inget nytt rinner till.

Annonser

2 svar to “En fattig sommar”

  1. Evis Says:

    3 dagar skulle jag, enlgit min erfarenhet, säga att det tar att lära sig tillräckligt om kassasystem för att jobba med dem. Ska man även programmera in priser kan det nog ta någon vecka till.

  2. Annaa Mattsson Says:

    Evis; såna där bokningssystem de har på vandrarhem är inte världens mest komplicerade heller, men det är samma sak där ”flerårig vana”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: