Förbjud azofärgerna en gång för alla!

Inför EU-valet 1994 deltog jag i en del offentliga debatter som representant för den kritiska miljörörelsen.

Ett av våra argument var azofärgerna. De syntetiska livsmedelsfärger som var förbjudna i Sverige men som vi skulle tvingas acceptera vid ett inträde i EU. Förbudet berodde på allergirisk. En del politiker lovade att de skulle göra allt för att vi skulle få behålla förbudet. Andra hånade oss, Marit Paulson tillhörde falangen som ansåg att vi nedvärderade Sveriges konsumenter. Skulle inte de, basunerade hon ut med ett försmädligt hånskratt, vara medvetna nog att kunna ha med sig en lapp i plånboken och själva läsa vilka tillsatser som var farliga för dem! Jag nämner henne för att hon fortfarande brukar hyllas för sin godhet och rättframhet och det djupa engagemanget i människor och miljö. Den gången var det bara cynism. Naturligtvis inbillade sig inte Marit att Sveriges konsumenter skulle gå omkring med lathundar i plånboken. Men hon ville till EU.

I backspegeln vet vi att Sverige inte lyckades behålla förbudet. I sådana här frågor bestämmer EU. Finns en kemikalie i EU finns den i Sverige. Det enda Sverige kunnat göra är att hoppas på att svenska tillverkare inte ska använda färgerna. Och informera. På Livsmedelsverkets hemsida står bl a:

Azofärgämnen kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. De som drabbas är personer som redan har någon form av allergi.

 Vanliga symtom är hudutslag, som oftast är lindriga. Andra symtom som astma, nässelfeber och eksem har också rapporterats.

 Eftersom överkänslighetsreaktioner och allergier är vanligare hos barn än hos vuxna är det troligt att det främst är barn som drabbas.

Men nu har det hänt något!

Nu införs nya märkningsregler för azo- och kinolinfärger. Anledningen är nya  forskningsrön som visar att färgerna kan ge  tillfälliga beteenderubbningar hos barn. Så här blir märkningen i Sverige.

När dessa färgämnen ingår i en produkt ska färgernas namn eller E-nummer följas av texten: ”Kan ha negativ effekt på barns beteende och koncentration.”

EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet trodde förstås inte riktigt på rapporten. Men uppenbarligen vann kritiska EU-politiker och märkningen införs den 20 juli.

Det underliga är att detta ska vara så kontroversiellt.  Många föräldrar till födoämnesallergiska barn känner igen symptomen. Den plötsliga hyperaktiviteten. Äldsta kände själv igen symptomen redan när hon var 5-6 år. Hon hade konstaterad mjölk- och fiskproteinallergi, men reagerade även på en del andra produkter.

Ändå är det mycket populärare att skylla på sockret, trots att inte sockerspeeden är på något sätt vetenskapligt belagd. Och trots att de syntetiska färgerna förekommer just i typiskt barngodis. Förpackade produkter ska ju märkas, men azofärgerna har den lilla benägenheten att de förekommer just i oförpackade produkter. ”Personalen bör veta” säger Livsmedelsverket. Jäpp, säkert kan man gå fram till den stressade vikarierande kassörskan och fråga vilka färger som ingår i lösgodiset!

Även en del kakor färgas syntetiskt, men det kan också finnas azofärg i t ex räkor.

Observera nu att det inte är alla livsmedelsfärger med E-nummer som kan vara farliga! Den nya märkningen gäller färgerna;

 • para-orange E 110
 • azorubin E 122
 • tartrazin E 102
 • allurarött E 129
 • nykockin E 124
 • kinolingult  E 104
 • Mer information på Livsmedelsverkets hemsida. 

  Det är inte alltid så jäkla kul att få rätt!

  Det finns bara ett rimligt beslut att fatta för EU:s parlamentariker;

  Förbjud azofärger och kinolingult. Försiktighetsprincipen borde gälla som argument för dessa ämnen som ingen faktiskt behöver! Utom cyniska livsmedelsproducenter.

  Annonser

  Ett svar to “Förbjud azofärgerna en gång för alla!”

  1. Nattbibliotek Says:

   Jag håller helt med dig om detta!

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Google+-foto

  Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  w

  Ansluter till %s


  %d bloggare gillar detta: