Back home in Derry

Äsch jag kan inte låta bli, kanske finns det något Irlandsfreak där ute som är intresserad. Av hur det nu var med låten Back home in Derry.

Det är lite knivigt med irländska låtar. Ofta har samma melodi olika texter. Ibland tillskrivs låtar slarvigt den artist som för tillfället gjort den populär. Ibland är låtarna faktiskt varken särskilt gamla eller ens irländska.

Så har Back home in Derry ibland tillskrivits Christy Moore och ibland kallats ”trad.” på skivetiketterna. Åtminstone det senare är helt fel. I det förra ligger en liten gnutta sanning.

Själva musiken gjordes av kanadensaren Gordon Lightfoot men hade då titeln ”Wreck of the Edmund Fitzgerald”, texten är tillägnad dem som omkom när skeppet Edmund F förliste 1975.

Bobby Sands skrev några år senare dikten The Voyage som handlade om en vådlig överfart från Derry till Australien 1803. Bobby Sands var den irländske revolutionär som i början av 1980-talet ledde kampen för IRA-fångars rättigheter på nordirländska fängelser. Han var den förste av 10 interner som dog under hungerstrejken på Long Kesh 1981, han hade då hungerstrejkat i 66 dagar.  

Christy Moore fick tag på the Voyage via en fd Long Kesh-fånge så det torde ligga sanning i att den sjöngs bland H-block-internerna genom de låsta celldörrarna, till Lightfoots melodi.

I Christy Moores händer fick the Voyage ett nytt omkväde, I wish I was back home in Derry, som också blev låtens namn. Han sjöng in den på skiva 1984 och det har sedan gjorts otaliga inspelningar av den.

En fin gammal inspelning av Christy Moore; http://www.youtube.com/watch?v=G6SWH4XSNDw&feature=related

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: