Mot AIDS för ny lag

Naturligtvis var det helt politiskt korrekt av SR att ha Andreas Lundstedt som Sommar-värd mitt i Prideveckan. Naturligtvis var hans program viktigt för att påminna oss alla om den ständiga närvaron av HIV. Dessutom ökade han nog förståelsen för unga människors längtan och våndor en hel del med sin berättelse om första ”pojkvännen”. Allt ser inte ut precis som man tror det ska se ut.

Men jag tror den inte helt uppmärksamme lyssnaren kunde glida förbi en tung och viktig del av hans berättelse. Åren som gick mellan diagnosen HIV och tidpunkten när han avslöjade både för sina närmaste och offentligt. De var ganska många, de åren då han själv levde med ångesten men samtidigt utsatte andra för något som kan uppfattas som svek. Milt uttryckt.

Möjligtvis har den svenska lagstiftningen en del i den skulden. Jag säger möjligtvis för jag kan inte veta i varje enskilt fall. Men smittskyddslagen som den är utformad och anmälningsplikten för HIV-smittade kan förmodligen driva fram just det som hände Andreas. En dubbel börda. Ångesten över sin egen sjukdom men dessutom skuldbördan och ångesten över att bli avslöjad.  Det är alltså straffbart att  som HIV-positiv ha sex med någon utan att informera om sin sjukdom.

Men hallå, säger vän av ordning, det är ju självklart! Visst finns det bromsmediciner men HIV leder förr eller senare till AIDS, än så länge i alla fall, och av AIDS dör man. Klart som fan att det ska vara straffbart att sprida sjukdomen. Medvetet!

Det finns så vitt jag vet ingen forskning som visar att anmälningsplikt och brottsrubricering är ett effektivt hinder för HIV-smitta. Det finns ingen självklarhet i att den som har oskyddat sex, trots smitta, är en brottsling.

Ansvaret i en sexuell relation vilar på båda. Jag som osmittad ska se till att skydda mig lika väl som du som smittad. Idag i Sverige. Ett steg ännu längre är ömsedidig öppenhet mellan två parter i en relation. Kan vi drömma om och hoppas på.

Men smittskyddslagen är inte vägen att nå dit. Smittskyddslagen idag lägger ökade bördor på de redan hårt drabbade.  I stället för lagar; mer information, fler samtal, större öppenhet.

Nu börjar detta likna en pamflett. Men det är ju ändå natten efter det officiella öppnandet av Pride Stockholm 2010.

Annonser

2 svar to “Mot AIDS för ny lag”

 1. Kenneth Ohlsson Says:

  Informationsplikten är en viktig signal för den smittade att
  berätta för en ev partner som att man bär på viruset.
  Men skall ni vara konsekventa så avskaffa denna lag för
  alla sjukdomar och smittor då. Eller?…

 2. Annaa Mattsson Says:

  Kenneth; det råder olika uppfattningar om hur verkningsfull informationsplikten är som signal. En mycket utbredd uppfattning, inte minst bland dem som jobbar med hiv-information är att den snarare är ett hinder i preventionen.

  Men det har sagts och skrivits så mycket bra om detta så det är ingen mening att jag tar om samma argument med andra ord. Länken nedan är ett exempel.

  http://gt.expressen.se/ledare/1.2080876/debatt-hiv-positiva-stigmatiserade

  Ja, det är möjligt att smittskyddslagen ska ses över även när det gäller andra sjukdomar. Det blev lite knepigt med svininfluensan förra året, undantag infördes snabbt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: