Happy 21, igen!

Lika trötta var de väl, Äldsta och Pojken, när de missade varandra vid busshållplatsen i morse. Han stod och väntade på bussen till pendeln, hon gick förbi när hon kom från tuben. Han skulle åka på sin första föreläsning i Uppsala, hon kom från firandet av barndomsvännens 21-årsdag.

Vännen L är på tillfälligt besök från London. Så hon är säkert också rätt så övertygad om att 21st är den viktigaste födelsedagen. Kul att de fick fira ihop.

L:s pappa tyckte det var alldeles underbart att flickorna föddes så nära inpå varandra. Nu skulle de bli bästisar från första stund. Lustigt nog tyckte inte vi mammor det var lika självklart. Det finns en enda bild på oss tillsammans med våra förstfödda spädbarn. Ingen av oss tyckte det var så självklart att man skulle hänga med andra småbarnsmammor. Vi höll oss nog mest för oss själva båda två. Ingen av oss var Öppna Förskolan-typ heller, när det blev aktuellt. Ska sanningen fram så hade vi nog lite olika syn på barn och barnuppfostran också och kände kanske att det var lika bra att undvika att få de frågorna för nära.

Men vi bjöd plikttroget in flickorna till varandras födelsedagar, i några år. Tills den dagen kom då Äldsta bestämde sig för att hon hatade barnkalas och en snäll moster fick ägna ett helt L-kalas bara åt henne. (Vi hade varit tvungna att lämna henne eftersom Mannen måste jobba och jag var av den fasta principen att syskon inte ska hänga med och förstöra större barns kalas!) L kom på något ytterligare kalas hos oss, men till slut fick även hennes entusiastiske pappa inse att flickorna helt enkelt inte var intresserade av varandra. De var väl 6 – 7 år då. I stället träffades familjerna tillsammans någon gång då och då och till slut blev det en naturlig avgång med det också, först pga skilsmässa i den ena och sedan dödsfall i den andra familjen.

Fast vi mammor fortsatte att umgås. Och flickorna! Som någon gång strax innan tonåren fann varandra igen. Alldeles självmant. Inte som bästisar men tillräckligt nära för att hålla kontakt genom alla tonårsår trots att de bodde på olika håll.

Och sen drog de, båda två. Inte till samma ställe som kanske en del trodde, nej medan Äldsta fastnade för sin håla på Irland redan när hon var 17 bestämde sig L för storstaden som hon aldrig satt sin fot i när hon löste sin enkelbiljett hösten efter studenten. Hon har naturligtvis träffat en irländsk pojkvän, så vägarna flyter ihop här och där.

Spännande blir det att se fortsättningen…

Annonser

6 svar to “Happy 21, igen!”

 1. Ullah Says:

  Min mamma och hennes bästis fick döttrar med en veckas mellanrum. Det finns bebisbilder på henne och mig. Plötsligt när vi skulle börja tredje klass flyttade de till samma stad som vi. Då blev vi bästa bästisar och förblev så till vuxen ålder. Mammorna däremot har brutit kontakten.

 2. Telefonissan Says:

  Det är lustigt detta med jämngamla barn till föräldrarnas vänner. Jag känner numera stor gemenskap med endel sådana som jag högst motvilligt umgicks med förr. Det är oftast en samhörighet som vuxit fram i vuxen ålder. Antagligen finns där någon viktig gemensam kärna att ta fasta på trots att man var väldigt olika som barn.

 3. Annaa Mattsson Says:

  Ullah; kanske gick så bra för att ni inte hade något påtvingat från början!

  Telefonissan; har andra vänner med jämnåriga barn där det inte alls har gått bra. Med några gick det i vågor, bra och dåligt tills mina barn en dag sa definitivt nej, en efter en. I vårt fall har de vuxna kunnat fortsätta umgås, även med respektive barn. Intressant att se hur det blir i framtiden.

 4. Ullah Says:

  Tänkte bara berätta att igår gjorde jag parmesanröra enligt dina instruktioner och det blev väldigt gott, vilket också mina söner tyckte.

 5. Annaa Mattsson Says:

  Ullah; kul, jag är ju inte annars den bästa av receptspridare!

 6. Ullah Says:

  Och jag är vanligtvis inte någon receptsamlare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: