Irlands eviga öde

Åh jäkla Irland!

Om det inte vore för det stora allvaret så skulle jag fnissa åt senaste nyheten. Om att Anders Borg och Leif Pagrotsky är rörande eniga. Om Irland ska få sina miljarder så måste de faktiskt höja skatterna. Inte för vanligt folk utan för bolag. De måste sluta lansera Irland som ett skatteparadis för företagare, helt enkelt. Sluta leva i en drömvärld.

De är faktiskt inte ensamma. Redan 2003 publicerades boken After the Ball av journalisten Fintan O´Toole. Han varnade för skrällen som skulle komma om inte Irland besinnade sin ekonomi. Ska man bygga en välfärdsstat kan den inte bygga på EU-bidrag och inkomstskatter från offentliganställda löntagare, man måste även beskatta företagsamheten. T o m snällförfattaren Maeve Binchy har i sina böcker framfört upprepad kritik mot det irländska skattesystemet som alltid gynnar den som tjänar mest.

Ungefär samtidigt som O´Tooles bok kom pratade gamla Irlandsvännen B och jag om hur konstigt det blivit. En anledning att vi inte riktigt seriöst kunde tänka oss att bli kvar där borta, då på 70-talet, var ju att det var så fattigt. Folk vi kände bodde torftigt, lönen räckte i bäsa fall precis för veckan, de flesta  hade  bara ett par omgångar kläder. Tror jag såg ännu mer av det än B, jag bodde över hos småbarnsfamiljer som delade enrumslägenheter med ett par äldre släktingar, tjejen hemmafru, killen på låg a-kassa.

-Och nu är de miljonärer allihop! sa B om sina gamla pojkvänner.

Visst, mina byggde små imperier i småstaden. Butiker, pubar, taxi.

Min bästa vän där borta i den lilla staden där numera  Äldsta bor köpte på sig sju hus. Eller om det nu är åtta. En vanlig sjuksköterska med en man som fixar lite med fåren på fädernegården. Tillsammans driver de en B&B-rörelse och hyr ut husen, försöker.  Skickar barn till internatskola. Åker på weekendtur till Disneyworld Paris, tar långledigt över jul i Florida. Eller tog.

Irlands historia är en historia av övergivna bosättningar. Skillnaden är att idag har ingen hunnit bo i de tomma husen man ser längs vägarna. Många av spökhusen som de kallas är inte ens färdiga. Tre byggherrar med svart östeuropeisk arbetskraft kan ha varit på men ingen har haft råd att slutföra. Och varför skulle de, det finns ju ändå inga köpare.

I vintras var 700 personer anmälda till den statliga a-kassan i Äldstas lilla stad. Som har runt 2000 mantalsskrivna invånare! Samt en viss omnejd, för all del. Ska sägas till deras heder att hon redan efter några månaders arbetslöshet erbjöds en utbildning som hon hade nytta av. Men man landet har ju inte råd! Förutom bankernas tomma kassaskrin har de offentliga utgifterna gått med underskott i åratal. För att man bara fattat ett par delar av välfärdsstatens villkor.

Men det är kul att Paggan och Borg är överens!

Annonser

6 svar to “Irlands eviga öde”

 1. ullisar Says:

  just dom två är ofta överens faktiskt. det är väl därför den ene av dom mer eller mindre lämnat Rosenbad?

  satt just och tittade på nyheten om irland på tv innan ikväll. och diskuterade vad som gick fel. det är ju värre än grekland? och island (som inte riktigt kan jämföras med det här). hur är känslan på irland? har de framtidstro?

 2. Annaa Mattsson Says:

  Ullrika; det är mycket som gått fel. Både Grekland och Irland har försökt bygga välfärdsstat utan att samtidigt genomföra ett ordentligt skattesystem som innefattar även stora och små företag. Anders Borg är ju överens med mig (!) där. Det måste finnas en ekonomisk grund för att låtsas vara ett skatteparadis. Annars går det åt helvete.

  Sen är vi också överens om att det är jäkligt svårt att komma och pekpinna från andra medlemsländer om hur ekonomi bör skötas, skatteuttag bör göras.

  Det finns mycket amerikanska ideal på Irland. Idealet om mannen som kommer från inget och bygger ett imperium. Det sägs ju vara det mest amerikanska landet i Europa, har också bredvid USA västvärldens största inkomstklyftor. Men som sagt, eftersom man vill vara en modern europeisk välfärdsstat har man också velat bygga den.

  Sen finns det annat. En alldeles för stor och välbetald offentlig administration. Jag väljer avsiktligt ordet administration inte sektor, därför att vård och omsorg inte alls är så välutbyggd och dessutom fått vara med om kraftiga nedskärningar.

  Bankernas vidlyftighet har varit otrolig, du ser ju själv på exemplet ovan. Det är inte rimligt att låna ut så mycket pengar!

  Många är förlorare i det här eländet. Och inte alla kan skylla sig själva, det är alltid några som kommer mest i kläm.

 3. cruella Says:

  Jag har inte hängt med i svängarna sedan jag flyttade därifrån -94, men visst minns jag den låga bolagsskatten som skulle locka utländska investerare. Var det inte till och med skattefrihet de första tio åren? Poängen med sådant är dock att det ska vara lockbete – sedan ska företagen (och, förstås, staten) via övriga regelverk ha konsoliderat så att det inte bara blir klipparnas paradis tills allt brakar.

 4. cruella Says:

  Ullisen: Jag befarar att irländarna vänder sig inåt och bakåt igen, mot sin identitet som offer för en elak omvärld och förtryck utifrån. Jag hoppas jag har fel, generationerna är så korta nu för tiden, så det kan mycket väl vara så att de som är födda runt 1980 är de första som kastat av sig den där omhuldade offerkoftan. De var bara barn när jag bodde och jobbade där.

 5. Annaa M Says:

  Cruella och Ullisar; jag är rädd att offerkoftan är på. Och väskorna står packade som vanligt. Iväg till Australien och Nya Zeeland. Eller vart som helst.

  Vad jag vet om svenska företagare som sökt lyckan i Irland så har det varit just mer eller mindre oseriösa lycksökare som trodde de kunde tjäna storkovan snabbt. Byggare som hurrade över avsaknad av just byggnormer och kvalitetssäkringar t ex. Det är väl risk att det sett lika illa ut i andra branscher och bland företagare från andra länder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: