Mossa på köksgolvet, nej tack.

Äsch, det var ju inte så dåligt. Att 14:15 blev 15:00 i stället. Dock blev inte svaren strålande.

Kanske ska man för resten inte prata om sina barn med någon alls. Om man inte har någon sån där mormor eller farmor som tycker att allt de gör är något alldeles fenomenalt. Det har vi aldrig haft.

Jo, vännen K kan man prata med. Hon stämmer inte in alls. Hon har inga som helst egna barn men är förstående och empatisk ändå. Säger aldrig ett ljud om att någon borde skärpa sig och sånt. Däremot älskar hon att höra hemska historier från skolans värld. Det är för att hon själv i professionen utbildar blivande lärare. Hennes bilder kan ibland skilja sig från de gängse.

K har nyss skaffat nytt kök. Eller det har hon faktiskt inte. Hon har bara låtit riva ut den gamla inredningen och sätta in en ny. Det kunde hon kosta på sig eftersom hon betalar under tusenlappen för sin lägenhet i innerstan. Rik gammal bostadsrättsförening, inga egna lån. Andra i hennes hus har däremot skaffat nya kök. Dvs inte bara rivit ut gammalt utan flyttat själva köket till rummet och gjort rum av köket. Skillnaden blir ett separat sovrum och ett vardagsrum med köksdel. Så kan man sälja en etta som en tvåa nästa gång man flyttar.

Fast det är nog inte bara därför folk flyttar kök. Det handlar mer om en tidsanda. Att visa att man har den totala kontrollen. ”Jag har väl mitt kök där jag vill.” Förr, i andra tidsandor, gjorde man inte sånt. Om det inte var tal om stora ombyggnadsprojekt som att slå ihop små lägenheter till stora eller tvärtom. I lägenheten i Gamla Stan stack man t ex upp huvudet i den gamla spiskupan när man duschade.

Men flyttade kök i befintliga lägenheter gjorde man inte.

Det framgår väl vad jag tycker? Att det verkar rätt så knäppt att låna/lägga ut en massa pengar för att flytta omkring såna otympliga skrymslen som kök och köksutrustning. Det finns ju i de flesta hus, nu pratar jag framförallt om flerfamiljshus, en tanke med var olika bekvämligheter är placerade. Inte minst i förhållande till varandra och grannlägenheterna.

Hörde om någon som slagit ut väggen till den inglasade balkongen för att få ett större kök. Och sedan klagade hos värden för att det var kallt. (Ja, det är sant!) Här skulle vi väl i så fall flytta ut köket på uteplatsen. För att få ett sovrum. Fast det är förstås ingen mening eftersom det är en hyreslägenhet. Värden skulle bara kalla det en standardhöjning och låta mig själv betala på hyran en gång till.

Dessutom vill jag inte ha mossa på köksgolvet. Ett väldigt slit med mossan på uteplatsen.

Annonser

11 svar to “Mossa på köksgolvet, nej tack.”

 1. Evis Says:

  Jisses! Folk gör verkligen jättekonstiga saker! Men avlopp och fläkt och sådant? Och att de som bor under kanske inte vill ha diskmaskinen ovanpå sitt sovrum? Det var ju det enda problemet med vår förre lägenhet: att eftersom vi var första suterrängvåningen så var lägenheten ovanför oss planerad annorlunda och deras kök och en del av vardagsrummet var ovanpå vårt sovrum. Eftersom de hade fest nästan varje vecka och bra fester tenderar att hamna i köket var det lite besvärligt. man får visserlgien stå ut med en del i hyreshus, men högljudda fester till tre-fyra på natten blir jobbigt om man ska upp kvart över fem och gå till jobbet.

 2. Annaa Mattsson Says:

  Angående konstiga saker som folk gör så har vi drabbats av ett sprillans nytt problem. Vi fattade inte vad grannarna ovanpå höll på med. Dans? Nä, ingen musik. Gymnastik? Mitt inatten? Sex? Jo ibland. Sen kom jag på det; rörelsestyrt TV-spel! De hoppar helt enkelt omkring framför TV:n. Förra måndagsnatten t ex. Till tre. Det låter. Vår mellanvägg i rummet tål det inte, det har blivit en längsgående spricka i färgen vid skarven mot taket och tapeten tapeten är vågig i hörnet.

  Jag har inga bevis, men när jag gick ut och tittade upp såg jag att stor-TV:n var på och att ljuset från den var mycket flimrande.

  De skulle möjligtvis kunna hävda att det är en konstig idé att sova i vardagsrummet, men under deras vardagsrum finns ju så att säga vårt enda rum.

 3. Evis Says:

  Det spelas wii även ovanpå vårt sovrum, där finns tydligen tonåringar. Dock inte så sent, bara till elva ibland.

 4. Annaa Mattsson Says:

  Men vanlig wii är väl ändå ganska stillsamt? Mest handrörelser? Här hoppas det omkring som fan. Du hörde väl om polisutrycket i Uddevalla tidigare i år? Grannar som ringde och anmälde att ett helt gäng höll på att puckla på en tjej. Några kompisar som spelade boxningsspel…

 5. Evis Says:

  Du kan spela spel där du ska springa och kasta dig undan från förföljare och allt möjligt. Samt göra gymnastik.

 6. Annaa Mattsson Says:

  ”Kommer mer och mer” läste jag om häromdagen. Glatt och flåsigt. Utan en tanke på att det kan vara störande för grannar. Vet inte hur man tacklar det riktigt. Fest går ju faktiskt att klaga på om det är för ofta och för sent och för bullrigt. Men spel? Det var faktiskt på gränsen till outhärdligt den där söndagsnatten.

 7. ullisar Says:

  Jeez. Sånt här gör att jag gillar att bo i eget litet hus. Fast vi kan förstås inte klaga hos nån när det blir för kallt på balkongen…?
  🙂

 8. Annaa Mattsson Says:

  Ullisar: normalt står jag ut med väldigt mycket ljud. Men vibrationerna från hopppande och dunsande går utöver det vanliga.

  Det är så mycket man måste hålla på med i hus. Glad jag slipper det.

 9. cruella Says:

  Störningar graderas inte. Fest eller dansmatta eller boxningsspel går på ett ut. Enda undantaget är småbarns härjande och skrik.

 10. cruella Says:

  Tror inte någon kan vräkas för att en renovering drar ut på tiden… Däremot har ju den som renoverar skyldighet att informera grannar och minimera besväret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: