Det slängs för mycket skolmat!

Så här på lördagsmorgonen kom ett pressmeddelande från Lantmännen om skolmat. Det basuneras ut att spaghetti och köttfärssås och tacos är barnens favoritmat. Inte så där jäkla oväntat, tänker man. Tills man ser att rätterna vunnit med bara 13 procent var av rösterna. Tätt följda av pannkakor med 11 procent.

I själva verket har 31 procent av barnen i undersökningen svarat ”annat”. Och på fjärde plats bland alternativen finns alternativet ”vet ej”. Det tycker jag är de intressantaste alternativen. Varför vet inte barnen vad de tycker?Det är ju ändå 10 procent av de tillfrågade 12-åringarna och 10 procent av dem som är missnöjda med skolmaten som inte kan ge något svar på frågan vad de gillar.

Och vad är det egentligen för rätter som Lantmännens utfrågare missat? Bland svarsalternativen finns t ex inte ett enda vegetariskt svarsalternativ.

En annan intressant sak är att hela 84 procent säger sig vilja ha nybakat bröd. Vad beror det på? Vad hade svaret blivit om man hade bytt ut det positivt laddade ”nybakat” mot ”mjukt”? Orden ger ju onekligen för de flesta synnerligen olika associationer.

89 procent av barnen svarar att det är viktigt att få ”kall mjölk” till lunchen. Här undrar jag förstås vad svaret hade blivit om man i stället bara frågat efter ”mjölk”. Jag är fullständigt övertygad om att åtskilliga av barnen har svarat just på frågan kall mjölk som alternativ till inte kall mjölk. Och det vet förstås Lantmännen också.

En lustig detalj är att Lantmännen väljer att redan i pressmeddelandets ingress tala om att barnen frågar efter mer sallad medan bara hälften önskar sig efterrrätt. Läser man de medskickade tabellerna så framgår tydligt att det faktiskt är fler som vill ha efterrätt än mer sallad. Det valet att fippla med resultaten begriper jag inte.

Men annars framgår ju vad Lantmännen är ute efter; att visa på efterfrågan för svenska bönders produkter.

Det mest alarmerande i undersökningen är att medan 99 procent tycker det är viktigt att bli mätt och 100 procent tycker det är viktigt att maten smakar bra i Det Nya Matlandet Sverige 2011 så slänger 33 procent av barnen mat minst en gång i veckan, av dessa slänger hela 66 procent maten för att den inte smakar bra!  Bara 4 procent anger att de slänger pga stress. Förmodligen tvärs emot vad många vuxna tror.

Jag hoppas att undersökningens viktigaste resultat fångas upp. Nämligen att barn slänger mat för att de inte gillar den men önskar sig att bli mätta på god mat!

Annonser

2 svar to “Det slängs för mycket skolmat!”

 1. Lisbeth Says:

  Vilken urbota dålig undersökning. Resultat visar att miljö, uppläggning och bemötande spelar stor roll.
  Alla som har tillbringat en lunch i en skolmat sal sedan man blivit vuxen vet att därifrån vill man så fort som möjligt. Du befinner dig mitt i ett krig. Ljudnivån likar samma kaliber som skottsalvor. Den sterila miljön påminner om en militär förläggning. Maten ligger i stor rostfria kantiner o kärl av stål.
  Jag är helt säker på att om man först startar där och med härliga sallads bord så skulle andelen öka av nöjda elever. Sen kan man titta över maten.
  Barn är barn men dom trivs lika bra som oss i miljöer som lockar till matro
  Ha en bra lördags kväll

 2. Annaa Mattsson Says:

  Lisbeth; ja, det fanns med frågor om miljö, personal etc. Men som sagt, bara fyra procent av de som slänger mat regelbundet säger att de gör det pga stress.

  Mina barn har faktiskt aldrig klagat över den bullriga miljön. Barn kanske har större tolerans än vuxna. Däremot vet man ju att när man t ex äter i mindre grupper så äts det bättre. Så kanske barn inte ens är medvetna om att de stressas.

  Mina barn tyckte om skolmaten i Göteborg. Problemet var oftare där att de fick för lite mat. Blev lite av en chock när det kom till skolan där vi bodde förut. Plötsligt var skräckhistorier man hört sanna. Hårda potatisar, vattnigt mos, svettiga spruckna korvar, klimpiga makaroner, dålig variation. Inte hade den maten blivit godare i en mysigare miljö. Inte hade det hjäpt mot den katastrofala vegismaten som sereverades i Mellans gymnasieskola heller. Okunnigt sammansatt och illa tillagad. Ofta saknades proteiner helt. Där var för resten miljön helt ok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: