Lång flicka i liten damm

Det här är nog ändå Dublin konstigaste konstnärliga utsmyckning. I den lilla gröna lungan som utgör en minnespark för något jag inte minns precis vid Liffey mitt emot Heuston Station. Heuston Station är Dublins Centralstation, dvs det är därifrån fjärrtågen går. 

Jag bodde för resten väldigt bra i Dublin på ett alldeles nyöppnat vandrarhem i en byggnad hopbyggt med det gamla Jameson Destilleriet. Hade bokat plats i flerbäddsrum men fick ett stort dubbelrum med badrum för mig själv till samma pris, dvs 115 kronor per natt. Vandrarhemmet hade en alldeles utmärkt egen bar med synnerligen humana priser. Det är en ny företeelse i Dublin, priskrig på barerna. I själva verket lyckades jag på mina tre dagar endast klämma ett enda glas vin till normalpris på egen bekostnad. Och barkillen som hällde upp bjud-proseccon sista kvällen visste inte riktigt hur mycket man skulle hälla, han tyckte brädden var ett bra mått så det kan inte heller räknas in på någon normallista.

Nere i Dingle var det däremot priskrig på B&B. Gästernas marknad. Snorkiga turister från olika delar av Europa gick omkring mellan ställena och försökte pruta fram priser till rena hostelnivån.

– – – – – –

Lite mer information. Den tolv meter långa flickan på bilden är alltså ingen mindre än Anna Livia, och är tänkt att symbolisera en personifiering av sin namne, floden Liffey i Dublin. I mer dagligt Dublintal kallas hon för Floozie i the Jacuzzi. Hon ställdes ursprungligen upp på O´Connell street med anledning av Dublin Millennium 1988. Men när det var dags för omplanering  av utrymmena i mitten av gatan fick hon 2001 ge plats för den nya och omdiskuterade Spire of Dublin. I tio år förvarades Anna Livia borta från offentligheten men i februari i år – fan jag missade det med tre dagar! – fraktades hon med båt nedför Liffey till sin nya plats i Croppy Memorial Park. På O´Connell street satt hon i en fåtöljliknande sak  omgiven av lite vatten. Nu är hon som synes mer synlig vilket inte gör henne mindre konstig. Men här är det tänkt att hon ska stanna. Ska sägas att rätt få personer passerar till fots just här, mitt emellan två Luas-hållplatser och nära en bro över Liffey som är rätt komplicerad att ta sig över för fotgängare.

Annonser

2 svar to “Lång flicka i liten damm”

  1. Ullah Says:

    Vilken läskig dam i dammen!

  2. Annaa Mattsson Says:

    Fullständigt obegriplig. Annars är det ju kul att irländarna varit så bra i några decennier på konstnärliga utsmyckningar och statyer. Stiftade några nya bekantskaper under den här resan. Blir väl sämre nu med den dåliga ekonomin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: