Husen ingen ville ha

Irländska busschaufförer har jag skrivit om förr. Han som körde ifrån oss i julas t ex så vi inte hann fram till slutdestination samma dag. Fast jag kom springande med biljetterna i handen och barnen stod vid bussen med bagaget. Tur vi inte lastat in det för resten, då skulle han väl ha kört iväg med det.

Nu har jag träffat ett par av dem igen. Han som tog mig runt Ring of Kerry t ex. Skulle lätt vunnit tävlingen om Kerrys snyggaste busschaffis och var trevlig att sitta och prata med off duty. Men en surkart mot passagerarna. Drog ut ett uppehåll en kvart efter tidtabell trots att han visste att det fanns ett urgammalt par ombord som var beroende av att komma med sin sista buss hem. ”Den här turen har ingen anknytning med andra bussar. Det skulle ni kollat innan ni åkte.” Fräste han. När han helt sonika tömde och låte bussen i Killarney trodde alla de lomhörda pensionärerna (som åkte gratis på sina pensionsbevis) att han övergav dem tre mil från slutdestinationen. Men han hade faktiskt fräst att han skulle byta buss.

Trots ett removaltåg och trafikstockning pga Cemetary Mass (en företeelse som jag inte visste om, stor öppen mässa på kyrkogården, folk har med sig fällstolar och termos och sitter hos sina respektive döda) var vi bra fem minuter sena. Men det var bara tack vare en hjätemodig insats av mig som kastade mig av bussen och rusade fram och stoppade Limerick-bussen som det uråldriga paret kom hem till Listowel den kvällen. (Varför den uråldriga damen skulle dra med sig sin halvdöde make på heldagstur är en helt annan fråga, han hade svåra sviter av en stroke och behövde egentligen en hel buss eller liknande att stöjda sig på när han gick. Det var å andra sidan smart för Limerick-chauffören kunde inte gärna köra med honom hasande längs sidan.)

När jag beklagade mig för vännen Veronica om händelsen så försvarade hon inte precis det dåliga beteendet. (Fast det var kul när en drygt medelålders italienare i pyttsmå träningsshorts klagade över kylan i bussen och han, Shane, drog på luftkonditioneringen ett snäpp till.) Men hon undrade vad han kunde ha haft för jobb innan han tvingats börja köra buss extra över sommaren. VD för nåt litet mjukvarubolag kanske?

Man behöver ju inte vara odräglig för det. Men det är så situationen är i landet just nu. En hjälporganisation har just en spektakulär reklamkampanj med bl a en affisch där en man som Shane, chaffisen, säger: ”I used to build houses, now I´ve just lost mine.”

Färre hus skulle byggts. Enligt färska siffror står vart fjärde hus i Co. Kerry tomt, och då räknar man inte de gamla byggnader som övergavs under förra storkrisen, The Famine på 1800-talet, utan fullt dugliga moderna hus. I byn mellan bergen där vi hade rast hade man i alla fall piffat upp fasaderna på de ca 35 tomma radhusen. Men, visade mig chaffisen, gick man runt hörnet kunde man se att husen inte ens var färdigbyggda. Och på många ställen skiter man i att piffa upp, de tomma husen får stå där som spökhus, ibland hela spökkvarter. Ännu har man inte börjat riva, antar att ansvarsfrågan är knivig.

Hur tänkte man? Det fanns ju inte befolkningsunderlag till så mycket hus. Tänkte att pengarna skulle fortsätta att flöda, tänkte att folk skulle skaffa sig ett hus här och ett där, att turisterna skulle fortsätta strömma trots allt hutlösare priser. Så fel det blev.

Nä, jag tror inte busschaufförerna har blivit surare av the Recession. Jag tror det snarare handlar om ett av många system som gått överstyr i ett samhälle som inte riktigt hunnit med sig själv.

Annonser

4 svar to “Husen ingen ville ha”

 1. Rutan Says:

  Jag träffade en busschaufför när jag väntade på tågersättning. En gammal bekant från en tidigare arbetsplats där han var kommunalråd. Därefter hade han varit vd för ett företag, berättade han, medan han nu jobbade för bussbolaget på deltid. Kanske att han lever för resten på en fet pension, han kan möjligen vara ålderspensionär, men flackandet med blicken sa att han inte var helt nöjd med situationen.

 2. Annaa Mattsson Says:

  Rutan; hm, så dom finns i Sverige också. Den här var högst 45.

 3. Evis Says:

  Vi tittade mycket på alla flådiga hus som stod mitt ute i ingenstans när vi åkte runt i olika delar av Munster och undrade vem som skulle bo i dem. De utgjorde en stark kontrast mot de med svenska ögon rätt fula bondgårdarna.

 4. Annaa Mattsson Says:

  Evis; hm, jag tycker nog oftast bondgårdarna är finare än många de nya flådiga husen som är byggda helt utan anpassning till traditionell byggnadsstil och landskap. Och som sagt, i många av husen skulle nog ingen bo alls. Såg ett område med riktigt flådiga villor, inte standardhus som de på bilden, lite glest spridda i kanten av en liten by söder om Cork. Inte en bebodd. Kerry är trea i landet med vart fjärde tomt hus, det finns alltså två counties där det är fler. Inte bara bostadshus är tomma utan även butiks- och kontorslokaler. En bit innan husen på bilden står en stor sådan byggnad. Tursamt nog stoppades ett par andra redan i planeringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: