När heteronormen styr

Såg igår återigen den fina och sorgliga dokumentären om skådisen Carl-Ivar Nilsson.

Så här i Pride-tider väcker den många tankar kring synen på homosexualitet. I vår tid. Carl-Ivar Nilsson dog 2004. Det måste ändå räknas som vår tid.

I filmen berättar sonen i ord och bild om Hemligheten. Som Carl-Ivar till slut själv äntligen avslöjade på sin 50-årsdag. Då hade han redan i många år levt med en man. I filmen berättar nära vänner vilken sensation det var.  Richard Wolf berättar också om hur rigid teatervärlden varit i synen på homosexualitet, hur machokulturen fortfarande råder. (Rupert Everett har sagt liknande, rent av att det fortfarande är bättre för en bög om han vill ha roller i Hollywood att inte komma ut. Everett är ju numera tillbaka på Londons teaterscener. Slut parentes.)

Men jag funderar lite över medias syn. Den tysta överenskommelsen att inte outa homosexuella. Om inte dessa självmant väljer att komma ut just i media. Carl-Ivar Nilsson kom alltså ut inför sina vänner på ett kändisspäckat kalas 1990. Gissa två gånger om detta var ute i hela nöjesjournalistkåren inom något dygn.

Ändå fortsatte denna att skriva om honom som heterosexuell. De fortsatte låtsas att han levde i ett distansförhållande med sin sons mor. Vid en snabb googling hittar jag en Aftonbladet-artikel från 1999 där hon efter sin död korrekt omnämns som ex-sambo. Där kan man också möjligtvis ana att C-I i alla fall har viss anknytning till homovärlden. Men 2002 skriver samma tidning att C-I sedan tre år lever ensam eftersom hustrun har avlidit. I själva verket var hon inte hustru och i själva verket hade de inte levt ihop på åtskilliga år. Det framgår tydligt av dokumentären och det visste naturligtvis också Aftonbladets nöjesredaktion.

OK om man inte outar. Kanske bad Carl-Ivar journalisterna att inte göra det. Men man behöver väl inte låtsas att personen är hetero? Man kan väl bara ge helt enkelt fan i att skriva om just det? I stället för att fara med rena osanningar och fortsätta hålla upp ett ex som heteroalibi i decennier.

Tycker jag. Som har bekanta som tröttnat på att komma ut. Inte just i media utan t ex på jobbet. Som tycker det kunde räcka att man tar med sig sin sambo på fester och presenterar honom/henne just  som sin sambo. Men det gör det inte alls alltid.  ”Han har ju inte kommit ut!” sa en gemensam vän om en arbetskamrat vars läggning hon nyfiket tisslade om. ”Jo, för cirka 30 år sedan. Han har dessutom varit öppet aktiv i hbtq-rörelsen i många år”. Jag tror det där är rätt vanligt.

Varför skriver jag det här? För att peka på hur starkt heteronormen fortfarande styr. Vilket naturligtvis också kan göra det svårare för dem som suttit länge i garderoben, eller haft sin hemlighet bevarad för en liten krets, att börja leva öppet.

Om man ska gå efter Ruper Everetts tankegång så är det väl för övrigt tveksamt om Carl-Ivar Nilsson fått rollen som Willy Strid om han varit öppet homosexuell.

Annonser

2 svar to “När heteronormen styr”

  1. Inga Magnusson Says:

    Jag såg också programmet om C-I. Det var gripande till sitt innehåll och skildrade en livstragedi som fördomar delvis skapat, men det var också en otroligt välgjord berättelse rent dramaturgiskt. Det gick inte att slita sig från den när man väl börjat kolla. Bra teve helt enkelt. Och märkligt att hans son kunde göra den. Det brukar vara svårt för närstående att göra något vettigt om kändisar.

    Jag tror inte att C-I fått rollen som Willy Strid om han kommit ut som homosexuell.

  2. Annaa Mattsson Says:

    Inga; ja det är en fantastisk film. Borde vara lärorik för många som inte förstår att det kan finnas någon problematik kring homosexualitet längre. Och sen är den ett stycke svenk teaterhistoria också! Kul att höra t ex hur skådespelarnas språk förändrades under åren med Hem till byn. I klippen från tidiga avsnitt talade t ex Carl-Ivar mycket teatraliskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: