Med pepp fixar sig allt!

Angående kvinnokroppen och hur den värderas så såg jag just det här:

http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1529526/Inskrivning-kan-droja-till-sjatte-manaden.html

Det handlar om mödravården i Malmö som tycks ha brakat samman när fiffiga politiker ville spara pengar genom att lägga över den på primärvården.

Gravida kvinnor i Malmö får just nu helt enkelt inte den mödravård de har rätt till. Enligt rekommendationer ska en gravid kvinna skrivas in i mödravården vecka 8 -10. I Malmö kan nu inskrivningssamtalet ske så sent som i vecka 24! 

Vilket innebär att  kvinnorna själva måste hålla koll på när fosterdiagnostik ska göras, och boka tid hos ultraljuds­avdelningen, säger uppgiven personal.

Bland annat måste man själv veta att det sk kub-testet måste göras innan vecka 13. Om det går att boka tid till detta test, om man vet att det existerar, utan att vara inskriven i mödravården förmäler inte historien. 

Nä, det här handlar inte bara om kvinnor, det handlar om foster/barn och deras hälsa, det handlar om familjer och deras trygghet. Men mest handlar det faktiskt om kvinnokropp och-kvinnosjäl och kvinnohälsa.

Kanske den goda mödravården bara var en parentes. Inser att även där den fungerar har antalet besök skurits ned kraftigt jämfört med när jag fick mina barn för 19 – 22 år sedan.

Men för fan, om bara Malmös kvinnor boostar och ger varandra tillräckligt mycket pepp och talar om för varandra hur vackra de är och verkligen bejakar sin egen och varandras kroppar så ska väl det här ordna sig!

Mormor klarade sig ju i stort sett utan mödravård. Och mormor visste ju rätt om det mesta, eller hur?

 
 

 
Annonser

6 svar to “Med pepp fixar sig allt!”

 1. Ullah Says:

  Ännu en skandal.

 2. Annaa Mattsson Says:

  Ullah; fullständigt vansinnigt. Tänker på det sociala värde mödravården har för så många kvinnor, ibland kanske en av de få egna kontakter de har med det svenska samhället.

 3. Cecilia N Says:

  Och hur många barnmorskor får de på varje vårdcentral? Jag kan tänka mig att de på mvc kunnat hämta in en kollega om de velat ha en ”2nd opinion” om något. Eller saxa in varandras mottagningar om det kniper. Men hur gör man om man är själv?

  Men det där kaoset de har nu är ju inte bra. Att komma in på forum på internet för att bli informerad blir inte proffsigt, det är lätt att det blir rykten om vad som är sanning. Och som Annaa skriver, de som inte är inne i vårt samhälle och som behöver den kontakten kommer ju antagligen inte in på ett forum heller.

  För att ge politikerna en beta önskar man dem att saker går åt skogen. Men jag önskar ännu mer alla drabbade gravida att det trots kaoset går alldeles utmärkt.

 4. Annaa Mattsson Says:

  Cecilia; känner som du ambivalens, å ena sidan hoppas man det går åt skogen, å andra att inte en enda kvinna råkar riktigt illa ut under tiden!

 5. Monika Says:

  Kul för ultraljudspersonalen att få en ny arbetsuppgift också när alla gravida ringer dit för information! Då kan man tänka positivt och se det som en ny, utvecklande möjlighet!

  På barnmorskemottagningen i Borås kör de med två besök för inskrivning, mina var i vecka 6 och 9. Då fick man massor av information, och bokade in undersökningar och sådant flera månader framåt.

 6. Annaa Mattsson Says:

  Monika; ja, man kan lätt se för sig kaoset som uppstår!

  Som du beskriver det är det väl tänkt att mödravården ska fungera, och det är nog rätt väl genomtänkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: