Bästa filmen om nätet

Igår såg vi Catfish på TV, Mellan och jag, och blev betagna. Alltså den där filmen som  om den unge filmaren som får kontakt med en liten tjej på facebook, efter ett tag också hennes mamma och storasyrra, börjar prata med de senare i telefon och blir förälskad i syrran, börjar planera ett möte. Som inte blir riktigt som han tänkt.

Det har ju livligt diskuterats om filmen är en äkta dokumentär eller om den är fejk. Vi kom fram till att det faktiskt inte spelar så stor roll. Men om vi skulle välja något så är det att historien mycket väl kan vara sann, att en del är fullständigt oregisserat och smygfilmat, medan annat är som annan dokumentär, rekonstruerat och regisserat men med de inblandade som aktörer.

Men som sagt, egentligen skit samma, filmen är spännande för att visa hur nätkommunikation kan dra iväg och hur enkelt det är att bygga upp fantasivärldar.

Det kunde ha stannat där. Men jag gillar vändningen den tar. Att det inte behöver vara en sån katastrof när fantasin blir avslöjad. Man kan till och med finna varandra, den som stått för lögnen och den som blivit blåst. Båda står ju där med skammen och nesan. Ingen har lidit någon skada, att bli indragen in någons fantasivärld kan förstås vara omtumlande, men någon allvarlig skada behöver det inte innebära. Och killen som blev blåst, han hade ju faktiskt också skapat sig en fantasivärld utifrån bilderna av en okänd flicka och en röst. Och haft glädje av sin fantasi.

En intressant sekvens är när fejken håller på att avslöjas men en av kompisarna håller igen, inte låter sig övertygas lika snabbt. Samma fenomen som när de mest uppenbara fejkbloggarna blivit avslöjade fem gånger om men det alltid finns någon tapper kommentar som säger ”mäh vadå, det kan visst vara sant!”

Och man kan fundera vidare. ”Skaffa dig ett liv!” är ju ett vanligt argument i internetkommunikationen. I stället för vadå?  Alla har liv. I filmen både den medelålders kvinnan som i en instängd tillvaro hittar fantasin som en ventil och den unge mannen som är fri och social men väljer att ägna så mycket av sin tid åt nätrelationer.

Jag antar att det finns de som ser filmen helt annorlunda, bara som ett bevis på hur ”farligt” facebook är.

 

Annonser

6 svar to “Bästa filmen om nätet”

 1. Lisbeth Says:

  Tänk den här filmen har jag stått och hållit i handen men valt bort den för något annat. Efter dina glimtar måste jag se den och bilda mig en uppfattning. Orden ”skaffa dig ett liv” väcker minnen. På radhusgatan där vi bodde sist var det en salig blandning av åldrar. En dag flyttade det in en trendkille med sin lika trendiga fru. han visste allt den mannen. Till slut ilsknade grannen som var pensionär till. Vi hörde honom skrika: Klipp dig och skaffa dig ett liv. Vet inte hur hans liv blev. Dom flyttade efter några månader.

 2. Noemi Says:

  Jag måste bara se den filmen!

  Intressant fråga kring ”skaffa dig ett liv”…visst är det ett liv att leva i en fantasi…

  Men personligen, jag skulle tycka det var tomt till slut om jag hade en massa vänner på fb och allt samröre med de flesta var via internet…för det är i verkligheten man har det ”riktiga”. Nätet är mer förgängligt.

  Men, definitionen av liv kan vara så mycket och variera mellan människor. Ska man nog ha respekt för.

 3. Annaa Mattsson Says:

  Lisbeth; om den finns att hyra så gör det! Den är absolut sevärd.

  Brukade det inte vara ”klipp dig och skaffa dig ett jobb” dom skrek, pensionärerna? Det var liksom fritt fram att skrika åt alla som var under 40 som argument mot vad som helst. De hade alltid instämmande hånflabb att vänta sig från omgivningen. Minns när exmaken, den nitiske syokonsulenten, bemöttes med det svaret när han bad en pensionär att inte röka i restaurangvagnen på tåget.

  Men egentligen handlar det om samma sak som de som snabbt ropar ”skaffa dig ett liv”. Man tål inte att bli motsagd eller tillrättavisad och reagerar på just det i stället för på det saken gäller.

  Noemi; samma där, se den! Ofta är väl de bästa nätkontakterna de som sker i kombination med irl. Även om jag ju tycker att jag har några väldigt goda bloggvänner som jag aldrig har träffat!

 4. cruella Says:

  Den ligger väl på svtplay?

 5. cruella Says:

  Om jag förstår det hela rätt är filmen gjord före 2008 – vilket förklarar den fantastiska naivitet som Nev uppvisar och de uppenbara risker i form av lättkontrollerade fejkfakta som Angela tog. Den oskulden när det gäller sociala medier är vi av med i dag. Vilket i sig är rätt så fantastiskt, hur fort det har gått.

  Jag moraliserar inte särskilt över det hela. Angelas liv kändes ju allt annat än tillfredsställande, som en mardröm faktiskt, men å andra sidan finns det säkert en anledning till att hon hamnat i den situationen också. Och Nev och hans polare… de gjorde ett väldigt barnsligt och omoget intryck på mig.

 6. Annaa Mattsson Says:

  Cruella; nja, jag är inte så säker på det, att vi är av med riktigt hela oskulden. Det förekommer fortfarande en hel del fejk där ute! Och naivitet. Och fortfarande många som inte reflekterar över att det går att kolla ip-adresser. Och folk blir ju ideligen blåsta på nätdejter, går inte ens in och kollar om personen finns på facebook, som ju faktiskt är något säkrare än bara en presentation på en dejtingsajt. Det förekom säkert oftare förr att bloggare stal bilder på nätet för att använda i sin fejkade ”ung mamma”-blogg, men alldeles nyligen hörde jag om någon som fått privata bilder stulna och använda på det sättet.

  Visst var Nev naiv, men inte naivare än många andra som fölrälskat sig i t ex en bild av en ”bonde som söker fru”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: