Väldigt mycket TV-prat

Jag har tillfälligt fått en massa kanaler. Det mesta är skräp. Men det är kul att ha MTV:s musikkanal som bakgrund vid vissa sysslor. Noel Gallaghers album sitter som sagt som en smäck i skallen, på gott och ont.

Och idag har jag inte kunnat slita mig från Sky News direktsändning från den dramatiska utrymningen av ett område i England där travellers m fl haft omstridda bosättningar i tio år. Om det var någon som såg dokumentären My big fat gypsy wedding så var den bland annat inspelad där.

Jäklar vilken nyhetsbevakning! Reportrar mitt inne i händelsernas centrum. En lång direktintervju med högste ansvarig lokalpolitiker där han snärjdes med frågor i bästa Tomas Ramberg-stil, medan bilder från området rullade på i bild. (Nämner Tomas för att markera att det finns bra journalister i Sverige!)

Varje gång jag zappade över till de två svenska kanaler som sänder morgonprogram satt folk och pratade. Framförallt satt journalister och pratade med andra journalister. Journalister som pratade om andra program de skulle ha eller medverka i, journalister som pratade om saker som hänt, ja vad de tyckte om sakerna som hänt, journalister som pratade om böcker de läst. Det är naturligtvis behändigt och billigt.

Men när jag slår på TV:n på morgonen så vill jag inte se folk sitta och prata! Jag vill se nyheter. Jag var en pionjär som morgon-TV-tittare en gång i tiden. Tog mig upp och mötte dagen en stund innan barn&man vaknade, fick koll på läget. Slumrade jag till en stund gjorde det inget, samma nyheter upprepades gång efter annan med kompletteringar och revideringar. Det var inte superbra, men det funkade. 

Nu fattar jag inte vem programmen görs för. Defintivt inte folk i farten som vill ha i sig lite nyheter under morgonbestyren. Anslaget känns relativt ungt, åtminstone ung medelålder. Men vilka i den gruppen slår sig ned framför TV:n och tittar på långa pratfrekvenser klockan åtta på morgonen? Daglediga av olika slag? Varför skulle de inte vilja ha riktiga nyheter?

Det är förstås en fråga om resurser. Nåt slags TV-upplagespiral. Eftersom kanalerna inte har råd att sända en massa livenyheter så får de inte så mycket tittare som önskat och så sänder de billigt prat i stället och så får de ännu färre tittare och sänder ännu längre prat och så…

Eller så har jag fel. Jag erkänner att jag inte har kollat statistik. Kanske älskar folk allt pratet.

Ikväll börjar Kvällsöppet, det fick jag i alla fall veta. Då ska det bli mera prat. Birro fick ju sparken och in kommer i stället två unga radiopratare. Jag antar att TV4 gjort avvägningen att det var tillräckligt länge sedan en av dem var folkpartist. Eller vad det nu var han var. Lite oroligt är det i alla fall att sätta in så där utpräglat modernt radiofolk i TV. De är liksom vana att prata så mycket.

Annonser

11 svar to “Väldigt mycket TV-prat”

 1. cruella Says:

  Jag har också undrat över morgonsofforna! Känns lite som Gokväll eller vad det där soffmysprogrammet som inte en människa med hemmavarande barn och/eller ett arbete skulle ha tid att se.

  Är man nyhetsknarkare finns det som sagt var bättre.

 2. Annaa Mattsson Says:

  Cruella; det märkliga med de här programmen är att de låtsas som om de vänder sig till en någorlunda aktiv och inte särskilt gammal målgrupp.

  Ska kanske förklara det där med morgon-tv också. Jag har för första gången i mitt liv tv-n rakt framför sängen. Det tog mig ett år att inse att jag kunde testa morgon-tv innan jag steg upp. Förstår inte varför jag inte gjorde det medan Mellan bodde kvar. Jo, det var nog för att jag hade ambitionen att sova vidare när hon gått.

 3. Evis Says:

  Så Dale Farm töms nu alltså – vart ska alla dessa människor ta vägen? I ett samhälle där inte ens de med rätt etnisk bakgrund får vare sig arbete, bostad eller stöd?

  Vad gäller morgon-TV så har jag heller aldrig förstått det. Som begrepp förstår jag det alltså, men inte varför de gör den som de gör.

 4. Annaa Mattsson Says:

  Evis; en massiv polisinsats, har kostat 10 tals miljoner pund. Relativt välorganiserat motstånd, de boende själva verkade inte stå för motståndet, det gjorde frivilliga sympatisörer. Alla barn var förda i säkerhet. Jag såg så långt som att grävskoporna började köra fram.

  Den intervjuade politikern naglade sig mer och mer hackande och stammande fast vi ”de här människorna har begått en olaglig handling” på den upprepade frågan ”vad har ni gjort för att de ska få någon annanstans att ta vägen”.

  400 personer bor just nu, eller bodde, på Dale Farm.

 5. Evis Says:

  Det blir ju mer och mer så överallt – samhället står för batongen och piskan och skiter i om folk är hemlösa eller svälter. Eller någonsin fått en chans.

 6. Annaa Mattsson Says:

  Evis; undrar hur det har gått med det där hotet att famijer där någon åkt fast under sommarens riots skulle vräkas från sina council flats.

 7. Evis Says:

  Just det ja, det borde man kanske kolla upp. Ska fråga Billy. T och T är rara, men inte rätt personer att fråga om det.

 8. Annaa Mattsson Says:

  Evis; jag såg en fortsättning ikväll. Polisen sade nu ha området under kontroll. Det var ett mycket märkligt inslag. Imorse imponerades jag ju av den lysande journalistiken, kombinationen av killen som rapporterade på plats och han som gjorde telefonintervjun. Ikväll var det jätteskillnad, en kille stod och rapporterade alldeles framför polisledet. Trots att studioreportern gång på gång frågade honom vad som skulle hända med dem som skulle slängas ut så rabblade han bara samma ramsa om att nu hade man nått slutet på en saga (!), att urymningen skulle ta flera dagar och bli en knivig historia eftersom några caravans faktiskt står legalt. Till slut, när han höll på att tonas ut sa han snabbt och liksom lägre att de som skulle slängas ut uppger att de inte har någonstans att ta vägen. Jag undrar om han var rädd för poliserna!

 9. -loa Says:

  Det här med journalister som pratar med journalister i morgonsofforna var en sann beskrivning och trist. Hoppas de fick svara på frågan hur de kan ”beakriva känslan hur de känner just nu” och vad Sverige kan göra åt ”saken”.

 10. Annaa Mattsson Says:

  -loa; naturligtvis var det så.

  Undrar lite om det här är en typiskt svensk företeelse.

 11. cruella Says:

  Njä, fransk tv har väldigt ofta mediepersonligheter av olika slag, journalister och vetare, som diskuterar högljutt och kvickt med varandra. Jag kommer förstås inte från känslan att de oftast är rätt mycket smartare än sina svenska motsvarigheter i soffan men det kan ju vara jag som är en löjlig frankofil också. Faller i farstun för det intellektuella och snobbismen som på lite avstånd bara blir charmig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: