Varför är det alltid kvinnor?

Undrar varför just idag elva personer har googlesökt min blogg? Brukar ha någon enstaka sån sökning i veckan annars. Undrar om jag har förekommit i något publicistiskt sammanhang som jag inte vet. Var på ett seminarium hos ABF, men där presenterade jag mig aldrig.

Några av socialdemokratins tänkare. Intressant är att fast man var så mån om att visa upp alla sina nya fantastiska tänkare, man ska vara född mellan 1978 och 1985 för att kvala in i tänkargruppen, så var det som så ofta annars den kloka Ann-Marie Lindgren, 60+, som stod för de största tankarna.

Intressanta studier av mötesdeltagare. ABF-huset dras nog med problemet med människor som framlever mycket av sin tillvaro där, marginalenmänniskor som drar runt från seminarium till seminarium utan att bry sig så mycket om vad de handlar om. En sådan person lufsade in närmare slutet än starten, slog sig ned längst fram och lade sig i panelsamtalet utan att ha hunnit sätta sig in i vad det handlade om. Hon avvisades så småningom, först verbalt men sedan även fysiskt. Kunde verka bryskt, men jag antar att det fanns en historia bakom, helt enkelt en väl känd mötesstörare. Om hon kliver in mitt i möten regelbundet och predikar barnuppfostran förstår jag att toleranströskeln har sänkts.

En anna kvinna var nog mer ”normal”. Men tillhörde den där kategorin som måste lyfta en annan fråga än den som diskuteras. ”Jag tycker att frågan om Mänskliga Rättigheter är oerhört viktig! Den borde fler engagera sig i!” Och? Vad väntar men sig för svar på den, sista minuterna av ett entimmas seminarium med helt annat tema? Varför är det alltid, jag säger alltid, kvinnor som gör såna inlägg? ”Nu måste vi prata om de häääär viktiga frågorna!”  Jag hade egentligen tänkt säga något också, men kände att läget var helt fel, jag var inte känd av de flesta, förväntningarna skulle vara självklara; nu ska en käring till säga något jönsigt.

Ja, män säger också konstiga saker. Män är i såna här sammanhang ofta mer intresserade av att hålla egna små anföranden än att ställa frågor. Det tycker jag egentligen inte gör något, bara de inte blir för långrandiga. Det är minsann långt ifrån alltid jag själv vill ställa just frågor när jag hört ett sånt där panelsamtal, det händer lika ofta att jag vill säga vad jag själv tycker.

Imorgon är det socialistiskt forum, hade nog gärna hemsökt några seminarier då också. Men jag brukar tröttna. Det blir, helt bokstavligt talat, så unken luft när gamla vänstern kommer på fötter och samlar sig. Miljörörelsen luktar av tradition ännu unknare, det är något av det jag mest har emot den. Förutom självgodheten.

Självgodheten är över huvud taget en förbannelse för många rörelser. Inte minst arbetarrörelsen. Det talades idag om arbetarrörelsens/socialdemokratins brist på självförtroende. Stämmer säkert. Och blir förödande i kombination med självgodheten. Fenomenet finns även inom folkbildningen och dess rörelser.

Nej, imorgon ska jag åka till Uppsala och möta delar av olika rörelser. Arbetarrörelsen i form av en industriutställning. Antikärnkraftsrörelsen när jag sitter ordförande på extra årsmöte i Folkkampanjen. Och studentrörelsen när jag möter Pojken för att äta middag på hans nation.

Jäklar vad jag rör mig! Idag rörde jag mig för övrigt hela vägen till fots mellan ABF-huset och Alströmergatan, det är en liten bit, blåste lite snålt om öronen i början, men sen blev det varmare. Sen gjorde jag ett misstag. Fick med mig lite papper och skrifter från mina möten, samt en kasse att bära dem i, skaffade ett paket kopieringspapper och kom sen på att jag inte kunde komma hem utan kattsand. Så jag rände runt lite efter det också, då började kassen redan kännas småtung. Sen kunde jag inte låta bli några småfynd på Hemköp, förutom sanden.

Så när jag kom hem vid halv sex förmådde jag icke resa mig mer. Knäckebröd med kalkonbröst och getost i sängen. Fina grejer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: